Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Nya regler för nyckelhålsmärkning ska göra det enklare för produktion av nyttig färdigmat

Publicerad: 9 februari 2021, 09:08

Nya märkningsregler ska underlätta vid bland annat produktion av färdigmat.

Foto: Pontus Nyman

Mindre krångel och ökat fokus på väsentligheter; 1 mars träder nya regler för nyckelhålsmärkningen i kraft. ”Vi hoppas att det leder till ett större utbud av nyckelhålsmärkta produkter i butik”, säger Veronica Öhrvik, projektledare på Livsmedelsverket.

Ämnen i artikeln:

Nyckelhålet

AR


Den 1 mars träder nya föreskrifter för märkningen ”Nyckelhålet” i kraft.

Nyheter i föreskrifterna är bland annat att fler typer av nyttiga livsmedel kan märkas med symbolen och att antalet kriterier för färdigrätter minskas.

– I dag är det tyvärr väldigt få färdigrätter som är nyckelhålsmärkta, vilket gör det svårare för konsumenterna att göra hälsosammare val, säger nutritionisten och projektledaren Veronica Öhrvik.

Därför har Livsmedelsverket minskat på antalet kriterier som krävs för att få märka en färdigrätt med nyckelhål, det gäller bland annat krav kopplade till portionsstorlek och innehåll av fett.

– Vi har fokuserat på det viktigaste såsom innehåll av fullkorn, grönsaker och salt. Och i stället för att ta med den totala mängden fett är det bara andelen mättat fett som nu räknas.

Nytt är också att exempelvis en sallad inte måste innehålla kolhydrater som pasta, potatis eller bröd för att räknas som en komplett måltid och för att kunna märkas med nyckelhålet.

– Många väljer ju att själva lägga till detta och då blir helheten bra ändå, säger Veronica Öhrvik.

Vad gäller nya produkter så blir det i och med de nya reglerna möjligt att märka en rad nya vegoprodukter. Det gäller bland annat skivade vegetariska smörgåspålägg, rotsaksbiffar och pasta. Det går även att märka till exempel mjöl och charkprodukter där en del av innehållet är utbytt mot baljväxter eller grönsaker av olika slag.

– Vi har helt enkelt anpassat oss efter hur marknaden förändrats. Vi vill uppmuntra människor att äta mer grönsaker och baljväxter, men tidigare har det inte gått att märka den typen av produkter, säger Veronica Öhrvik.

De nya kriterierna går att ta del av i sin helhet på Livsmedelsverkets hemsida.

Det krävs inget särskilt tillstånd för att att nyckelhålsmärka olika produkter, varken för livsmedelsproducenter eller butiker, men efterlevnaden av märkningens ingår i livsmedelstillsynen.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev