Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Nya produkter av gammal plast – Lidl satsar på cirkulära flöden

Publicerad: 22 mars 2021, 10:07

Gammalt blir som nytt hos Lidl

Foto: Pressbild

Lidl lanserar tvättkorgar, hinkar och en rad andra hushållsartiklar tillverkade av minst 95 procent återvunnen konsumentplast. ”Vi tar cirkulära plastflöden i egna händer”, säger Miriam Thunborg, hållbarhetschef på Lidl Sverige.


Ämnen i artikeln:

LidlSvensk DagligvaruhandelSvensk Handel

Plast är ett omdiskuterat material med hög miljöpåverkan. Företagsgruppen Schwarz, som Lidl tillhör, har därför initierat den globala plaststrategin ”Reset Plastic”, med målet att göra 100 procent av förpackningarna för egna märkesvaror så återvinningsbara som möjligt. Det innebär bland annat att Lidl ska använda mer återvunnen plast för att bidra till att minska resursförbrukningen och sluta kretsloppet.

Som en del av strategin lanserar Lidl nu en rad hushållsartiklar tillverkade av minst 95 procent återvunnen konsumentplast, här finns bland annat olika sorters tvättkorgar, lådor och hinkar.

Plastavfall från privata hushåll samlas in av Lidls systerföretag Prezero, rengörs och bearbetas sedan till återvunna plastpellets. Nya produkter tillverkas sedan av pelletsen och har nu resulterat i Lidls nya hushållsartiklar.

– Det här är en rad unika hushållsartiklar och ett fantastiskt initiativ, dels på grund av den höga mängden återvunnen plast, dels för att Schwarz-gruppen tar cirkulära plastflöden i egna händer och ägarskap över hela återvinningskedjan, säger hållbarhetschefen Miriam Thunborg.

Initiativet handlar om att minska mängden nyproducerad plast; inom Schwarz-gruppen har totalt 1 465 ton gammal plast använts vid produktionen.

– Genom att detta är något som Lidl gör internationellt innebär det också en stor positiv påverkan på global nivå.

 

Agneta Renmark

Reporter

agneta.renmark@bonniernews.se

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.