Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Ny rapport: Anställda vill bidra för att minska branschens klimatpåverkan

Publicerad: 3 december 2020, 13:24

En ny rapport från Unionen visar att medlemmar som arbetar inom handeln oroar sig för branschens klimat- och miljöpåverkan. Många anställda vill också bidra till att minska de negativa effekterna. ”Det är väldigt tydligt att de anställda är engagerade”, säger Peter Hellberg, vice ordförande på Unionen.


I Unionens nya rapport, Vägen till Hållbar Handel, har fackförbundet undersökt medlemmarnas syn på hållbarhet inom den egna branschen. 

Resultatet från undersökning visar att hälften av deras medlemmar är oroade över handelns negativa klimat- och miljöpåverkan. 

– Tre av fyra säger att handeln behöver minska sin klimatpåverkan. Det är väldigt tydligt att de anställda är engagerade i också den här branschens inverkan på klimat, miljö och hållbarhet, säger Peter Hellberg.

Rapporten visar också att 60 procent av medlemmarna är intresserade av miljö- och klimatfrågor. Över hälften av medlemmarna instämmer med att de skulle kunna tänka sig att engagera sig för att minska klimat- och miljöpåverkan på arbetsplatsen. 

– Det är viktigt att en sådan här fråga måste genomsyra hela organisationen och engagera alla anställda i det efter deras förutsättningar och möjligheter.

En anställd inom logistik kan till exempel använda sina expertkunskaper på området för att hjälpa till att ta fram mer hållbara lösningar, medan en inköpare har kunskaper som kan vara värdefulla för att öka hållbarheten i varorna som köps in.

– Det kollektiva kunnandet, att utnyttja möjligheterna som finns i att man har duktiga medarbetare med många bra idéer, är en framgångsfaktor.

Konsumenterna är mer medvetna om miljöfrågor i dag, säger Peter Hellberg. Och även de anställda inom handeln vill ha mer kunskap om frågorna.

Enligt undersökningen anser 18 procent av Unionens medlemmar att ett ökat fokus på hållbarhetsarbete redan påverkar deras arbetsuppgifter. Men många vill också vara mer delaktiga i att utveckla arbetsplatsens hållbarhetsarbete. 

En bra början är att stämma av hur miljöarbetet ser ut på arbetsplatsen i dag för att också se var det finns förbättringsmöjligheter. 

Unionen har tagit fram en checklista som kan användas av de förtroendevalda på företaget i dialog med företaget. 

– Det här är en framgångsfråga för företaget. Om företaget vill fortsätta att vara framgångsrikt måste man jobba med de här frågorna, annars kommer man att bli omsprungen av konkurrenter. 

Checklista: Se över hur den egna organisationen arbetar med hållbarhetsfrågor

Finns det en miljöanpassad resepolicy på arbetsplatsen?

Finns det en upphandlings- och inköpspolicy som tar hänsyn till klimakriterier?

Finns det en tjänstebilspolicy som tar hänsyn till klimatet?

Klimatkompenserar organisationen? Vad klimatkompenserar de för?

Vad har arbetsplatsen för elavtal?

Har kontorsbyggnaderna certifiering?

Vad finns det för riktlinjer för hållbara event, seminarier och konferenser?

 

Julia Forsberg

Reporter

julia.forsberg@bonniernews.se

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News