Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Nu får även Malmö en social matbutik: ”Känns fantastiskt bra”

Publicerad: 8 februari 2021, 14:39

Med hjälp av livsmedelsproducenten Kavli kommer även Malmö att få en så kallad social matbutik.

Foto: Pressbild

Med nästan två miljoner kronor i stöd från Kavli ska Skåne stadsmissions matbank utvidgas och vidareutvecklas med en social matbutik för människor i utsatthet.


Ämnen i artikeln:

Matsvinn

Utvecklingen av Skåne Stadsmissions matbank ska minska matsvinnet och motverka matfattigdom. Sedan 2018 har Skåne stadsmission omfördelat cirka 200 ton överskottsmat per år till människor i nöd.

– Genom bidraget från Kavli kan vi stärka kapaciteten i vår matbank och dessutom öppna en matbutik för människor som lever i fattigdom. Det känns fantastiskt bra, inte minst när vi ser hur matfattigdomen i Skåne ökar, säger Lena Wetterskog Sjöstedt, direktor på Skåne stadsmission.

Trots att det finns många små ideella aktörer som arbetar med olika former av matsvinnshantering, som till exempel matkasseutdelning, ser Skåne stadsmission att insatserna kan effektiviseras, genom samordning. Genom att utveckla matbanken vill man erbjuda fler aktörer att få mat till sina insatser samt säkerställa att maten de får uppnår kraven om till exempel spårbarhet.

Susan Berzelius

redaktionen@dagligvarunytt.se

Ämnen i artikeln:

Matsvinn

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev