Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Nattvandrande väktare och släckta skyltar – så ska Coops bjässe spara el

Publicerad: 25 oktober 2022, 06:41

”Vi ser inte detta som en engångsåtgärd, utan ett aktivt sätt att ständigt arbeta med vårt klimatavtryck”, säger Meta Persdotter.

Foto: Monika Nilsson Lysell

Fasadskyltarna på Coop Butiker och Stormarknaders 190 enheter kommer släckas när butiken håller stängt. Det är en av åtgärderna bolaget gör för att spara el.

Ämnen i artikeln:

Coop Butiker och Stormarknader

Monika Nilsson Lysell

monika.nilsson@bonniernews.se


Meta Persdotter, vd för Coop Butiker och Stormarknader, säger att de energisparande åtgärder som bolaget identifierat blir ett sätt för bolaget att minska sitt klimatavtryck. 

– Vi gör detta för att vi inser att vi kan. På så sätt kan man ändå säga att energikrisen för något gott med sig, särskilt i det långa loppet och för miljön, säger Meta Persdotter i ett pressmeddelande. 

Målet är att minska elförbrukningen med närmare fyra miljoner kilowattimmar under 2023. Utslaget per butik i det nästan 200 enheter stora butiksnätet innebär det att varje butik ska minska förbrukningen med 21 300 kilowattimmar. Det motsvarar genomsnittsförbrukningen för en eluppvärmd villa. 

Bland de energisparande åtgärderna finns nattvandrande väktare som ska söka efter och identifiera energitjuvar. Butiker ska också byta till led-belysning, och se över regleringen av inomhustemperatur samt ventilation. Fasadskyltar kommer att släckas när butiker håller stängt. 

– Vi ser inte detta som en engångsåtgärd, utan ett aktivt sätt att ständigt arbeta med vårt klimatavtryck. Vi kommer att fortsätta justera, finslipa och förbättra där vi kan – det vinner vi alla på, säger Meta Persdotter.

LÄS OCKSÅ: Fler medlemspriser ska hjälpa Coop-bolaget i kampen mot lågpriskedjorna: ”Vi kan göra ännu mer” 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev