Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Mer mat ska nå butikerna: ”Syns inte i avfallsstatistiken”

Publicerad: 10 mars 2021, 13:32

Det är slöseri med resurser att odla fram produkter som konsumenterna efterfrågar för att sedan tvingas sälja dem som foder.

Foto: Foto: Pixabay.

Sverige blir ett av de första länderna i världen med att följa upp livsmedelsförluster på nationell nivå. ”Vi vill se var det finns potential till ökad resursanvändning i dialog med branschen”, säger projektledaren Karin Lindow.

Ämnen i artikeln:

Livsmedelstransport Livsmedelsförsörjning

AR


Enligt nya beräkningar från FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO, är de globala förlusterna från skörd, slakt och fångst – alltså innan produkterna når butik – 14 procent.

Nu ska Sverige, som ett av de första länderna i världen, följa upp livsmedelsförluster på nationell nivå med metoder som Jordbruksverket tagit fram.

Det kan vara väder och skadedjur som påverkar förlusterna, men även hastiga avbeställningar och högt ställda krav på utseende som gör att exempelvis grönsaker ibland lämnas i fält, blir foder eller biogas i stället för mat. Vissa biprodukter skulle också med annan hantering eller innovationer, i högre utsträckning kunna tas tillvara som livsmedel eller bli foder.

– Vi vill se var det finns potential till ökad resursanvändning, och arbetet sker i dialog med branschen och forskare. Mycket av dessa förluster klassas inte som livsmedelsavfall och syns därför inte i avfallsstatistiken som brukar användas för att visa mängden matsvinn, säger projektledaren Karin Lindow.

Uppföljningen ska ge aktörer i livsmedelskedjan och myndigheter och organisationer underlag till åtgärder, samt följa upp matsvinnsmålet i Agenda 2030 och det nya svenska etappmålet inom miljömålssystemet ”En ökad andel av livsmedelsproduktionen ska nå butik och konsument år 2025”.

– Det är en vinst för miljö, klimat och ekonomi när mer kan bli mat, och det främjar en hållbar och ökande svensk livsmedelsproduktion i enlighet med livsmedelsstrategin, säger Christina Nordin generaldirektör på Jordbruksverket i en kommentar.

Metoderna avser nötkött, griskött, mjölk, fisk, vete, potatis, morötter och jordgubbar från primärproduktion fram till, men inte med butik, och har tagits fram i samarbete med branschen och av forskare på Sveriges lantbruksuniversitet och Rise. Projektet är en del av regeringsuppdrag för minskat matsvinn som genomförs tillsammans med Livsmedelsverket och Naturvårdsverket.

 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev