måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Mer kapital säkrat – till cirkulära matkassar inom e-handeln

Publicerad: 30 augusti 2023, 13:29

E-handelsplock i tvättbara tygkassar på Stora Coop i Boländerna. Ett av pilotesterna med cirkulära matkassar genomförs i samarbete mellan Coop Sverige och Gordon Delivery.

Foto: Stora Coop Boländerna

En cirkulär lösning för matkassar inom e-handeln kan bli verklighet genom ett samarbete mellan Axfoundation och flera dagligvarukedjor. Statliga Vinnova skjuter nu in mer kapital till projektet.

Ämnen i artikeln:

Ica SverigeCoop Sverige

Ellen Larsson

ellen.larsson@bonniernews.se


Antalet engångskassar som får sopsorteras bort, efter varje leverans av e-handlad mat, kan nog irritera en och annan miljömedveten konsument. Men flera projekt för en cirkulär lösning för matkassar inom e-handeln pågår.
Axfoundations projekt Returbar är ett av dem. Nu skjuter statliga Vinnova till mer kapital till projektet där flera ledande dagligvarukedjor deltar.

Målet är att hitta kommersiella och miljömässiga fördelar med en cirkulär modell.

– Det är spännande att följa initiativens utveckling! Ju fler tester som görs, desto bättre förutsättningar för att öka kunskapen och samla branschen i frågan. De här testerna kommer ju också att föra med sig viktiga lärdomar och erfarenheter som kan appliceras i projektet Returbar. Tillsammans kommer vi allt närmre en branschgemensam cirkulär lösning, säger Amelie Silfverstolpe som är ansvarig för hållbar innovation hos Axfoundation i ett uttalande.

I juli meddelade Coop Sverige att de i samarbete med Gordon Delivery blir först med att testa en ny cirkulär flergångskasse för hemleverans.

LÄS OCKSÅ: Coops unika satsning tar steg mot lönsamhet online

– Vi ser fram emot att påbörja piloten tillsammans med Gordon. Utvecklingen av ett cirkulärt emballage ser vi som nödvändig med tanke på de stora volymer av dagligvaror som i dag levereras till kund, säger Niklas Zeitlin, ansvarig e-handel Coop Sverige i ett uttalande.

LÄS OCKSÅ: Last mile-företaget Gordon Delivery tar ett innovativt grepp för att minska förpackningar: ”Stort intresse”

Enligt en livscykelanalys från Linköpings universitet behöver kassen bara behöver göra fem loopar för att systemet ska ha en lägre klimatpåverkan än en papperskasse. Om kassen används ytterligare 20 gånger minskar dess totala klimatpåverkan med 65 procent jämfört med papperskassen.

Även Ica Sverige har gjort ett mindre pilottest med en cirkulär låda i Göteborgsområdet, under ett par månader i februari och mars 2023.

LÄS OCKSÅ: Ellen Larsson: Vem ska betala för snabba leveranser till dörren – lata och snåla kunder?

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev