lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Mänskliga rättigheter viktigare än ekologiskt för kunderna: ”Känner nog inte till riskerna”

Publicerad: 18 maj 2022, 09:32

Foto: Lena Granefelt

Att produkterna produceras med hänsyn till mänsklig rättigheter har störst tyngd när kunderna handlar mat, visar en ny undersökning från Kantar Sifo.

Ämnen i artikeln:

ProduktsäkerhetEkologiskt

Isidor Beslic

isidor.beslic@bonniernews.se


Det är viktigare för kunder att maten som de handlar är producerad under villkor som tar hänsyn till mänskliga rättigheter än att de är ekologiska, enligt en undersökning av produktmärkningen Fairtrade och opinionsinstitutet Kantar Sifo.

Nästan varannan av de tillfrågade, omkring 45 procent, uppger att det är viktigt att den mat de väljer att handla produceras med respekt för mänskliga rättigheter.

Omkring 42 procent av de tillfrågade i undersökningen anser att det är viktigt att maten är hälsosam – och endast 18 procent säger att det är viktigt att maten har odlats ekologiskt.

– Det är glädjande att så många människor inser att deras vardagliga inköp har betydelse för både människor och miljö. Samtidigt går det förstås inte att säga att det ena är viktigare än det andra – för att klara de miljömässiga utmaningarna måste vi stärka respekten för mänskliga rättigheter och vice versa säger Hewan Temesghen, generalsekreterare för Fairtrade Sverige, i en kommentar.

Samtidigt uppger bara sju procent att de tänker på mänskliga rättigheter när de handlar – fyra av tio tänker sällan eller aldrig på just det.

– Många konsumenter känner nog inte till de risker som finns bakom vanliga livsmedel som ris, kakao, bananer och kaffe. Inkomster så låga att familjer inte har råd att låta barnen gå i skolan eller sätta näringsrik mat på bordet är ett utbrett problem som ökar risken för barnarbete, säger Hewan Temesghen.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev