måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Lyckat svinnprojekt ger medarbetarna 1,3 miljoner att dela på: ”Nött på med en massa goda idéer”

Publicerad: 8 mars 2022, 12:02

Simon Lövgren, butikschef färskvaror, Sandra Lövgren, butikschef golv, samt Andreas Mattson, ställföreträdande handlare.

På Ica Maxi i Kungsbacka får alla medarbetare nu ta del av vinsten när butiken sparar pengar på minskat matsvinn. ”Det har gått bättre än vi vågade hoppas”, säger ställföreträdande handlaren Andréas Mattsson.

Ämnen i artikeln:

Ica Maxi

AR


Svinnjakten, som drog igång på Ica Maxi i Kungsbacka för drygt ett år sedan, innebär att ju mer matsvinnet minskar i butiken, desto mer tjänar medarbetarna.

– Vi tänkte att det skulle kunna vara ett sätt att öka engagemanget – och det har gått oerhört bra, säger Andréas Mattsson till Dagligvarunytt.

Nu resultatet nu summerats visar det att man med gemensamma krafter lyckats minska svinnet med hela 2,6 miljoner kronor under det senaste året. Enligt den modell som företagsledningen motiverat medarbetarna med kommer halva det beloppet, 1,3 miljoner, att landa direkt på medarbetarnas lönekonton.

– Vi skickade ut informationen om detta i morse och på lördag ska vi fira med tårta. Det är så många som har nött på med en massa goda idéer så det känns extra roligt att de nu får se att det faktiskt lönar sig.

LÄS MER: Svinnjakten – en vinst för både medarbetare och miljö

Alla som jobbat under det gångna året och fortfarande är anställda i april får ta del av pengarna. Hur mycket det blir beror på hur mycket man jobbat.

– Det blir sex kronor per timme. Det får man ändå säga är en ganska bra ”löneökning”, säger Andréas Mattsson.

Vad är det som haft mest effekt?
– Att alltid prata svinn på våra dagliga styrmöten, där alla säljledare får berätta om olika konkreta exempel. Det gör att matsvinnet heta tiden finns i tanken.

Hur går ni vidare med detta nu då?
– Vi fortsätter att köra med samma upplägg för 2022. Det blir nya svinnmål med med samma höga ambition. Det blir en tuffare resa att kunna minska ytterligare men nu är vi ännu mer motiverade.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev