Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Lundastudenternas idémaraton: ”Vi tog tag i en förbisedd livsmedelsfråga”

Publicerad: 12 mars 2021, 10:15

Laget från Lund (från vänster): Max Jürgen Halbwachs, Alejandra Revilla Cejudo, Larissa Lachmann och Luise Hülsmann.


Ett lag med fyra studenter från Lund deltog i den internationella tävlingen Global Case Competition. Temat: Framtidens mat. ”Vi formade ett förslag kring närproducerade livsmedel och matkvalitet”, säger Alejandra Revilla Cejudo.


Ämnen i artikeln:

Matsvinn

Förra helgen samlades, som Dagligvarunytt rapporterade tidigare, studentlag från universitet över hela världen för ett ”virtuellt maraton” under tävlingen Global Case Competition. 

Tävlingens tema: Hur ska framtidens matkonsumtion kunna göras hållbar?

Uppgiften presenterades för lagen vid start – och de hade sedan 24 timmar på sig att presentera sitt förslag i form av en två minuter lång video.

Alejandra Revilla Cejudo tog initiativet och formade laget.

Vilken uppgift fick ni att jobba med?
– Uppgiften var lite överraskande. Vi hade väntat oss att få ett specifikt problem inom livsmedelsområdet som vi skulle föreslå en lösning på, men det lades fram en lång och bred översikt över utmaningarna inom global livsmedelsförsörjning och vi fick sedan frihet att välja fokus och föreslå en lösning. Det kändes lite svårgripbart till en början.

Vilken fråga valde ni att jobba med?
– ”Food security”, som både handlar om tillgången på mat och kvaliteten. Det tycker vi är en lite förbisedd fråga, i debatten är det ofta frid och fröjd bara det finns mat på bordet.

Hur såg ert förslag ut?
– Vi jobbade fram ett förslag för hur samhällen kan jobba med ”community gardening”, kollektiva odlingar som engagerar närområdet och där både anställda och volontärer bidrar genom odling och försäljning av hälsosam mat tillsammans med lunchservering. Vår tanke var att hitta en modell som ger nytta på flera sätt: klimatanpassad produktion av näringsrik, hälsosam och lokalt odlad mat, som också skapar social gemenskap och gör att folk träffas.

Lundastudenterna formade ett förslag för hur lokala odlingar kan fungera som nav för närodlad och hälsosam mat, serveringar och social gemenskap.

Foto: Wikimedia Commons

Hur gick det?
– Vi kände oss nöjda i stort, men hann inte gå in så i detalj på den ekonomiska modellen som vi ville. Tyvärr gick vi inte vidare till nästa omgång, men det var en jättebra och rolig erfarenhet som vi kommer att ha nytta av om vi är med i fler ”hackathons”.

Okej, hann ni sova något under de 24 timmarna?
– Nja, vi delade upp gruppen, två av oss är morgonpigga och två är nattugglor, så vi körde i skift och omlott, så lite sömn blev det, haha!

Vad i ert förslag kan svenska dagligvarukedjor ta till sig, tycker du?
– Att få inspiration till att köpa in ännu mer lokalt producerad mat och inte importera lika mycket som i dag.

Vilka områden tycker du, spontant, att svenska matbutiker kan förbättra för att bli mer klimatsmarta?
– Jag tänker på två saker. Att testa och inspireras mer av lokal matkultur, både för att hitta roligare, nytänkande alternativ som sticker av och för att minska importen och transporterna. Och det andra är att jobba ännu mer intensivt för att minska matsvinnet.

Lycka till med de fortsatta studierna och hör av er om ni är med i fler idéprojekt kring handel!
– Tack, det gör vi!

Alejandra Revilla Cejudo, född i Mexiko och student i Lund, tog initiativ till att studentlaget ställde upp i Global Case Competition.

Global Case Competition

• Den första tävlingsomgången hölls 5-7 mars som en virtuell ”hackathon”, där studentlagen får en uppgift.

• Varje lag hade 24 timmar på sig att komma fram till en lösning som de presenterade för en domarpanel. 10-12 lag gick sedan vidare till en andra tävlingsomgång som sker den 21 mars. 

• Det vinnande laget ges möjlighet att vidareutveckla sin lösning i samarbete med en konsult från Kearney.

• De bästa lösningarna tar representanter från FN: s action track 2 med i sina framtida diskussioner med medlemsstaterna och i sina slutgiltiga förslag på åtgärder.

 

Kalle Östgren

Reporter

kalle.ostgren@bbm.bonnier.se

Ämnen i artikeln:

Matsvinn

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev