Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Lokala Ica-handlare räddar äpplen – nu ska fallfrukten bli must

Publicerad: 1 september 2021, 12:37

Klara, färdiga, plocka! Nu ska Ica Stiftelsen se till att det blir must av alla de äpplen som annars bara ruttnar bort i folks trädgårdar.

Foto: Pressbild/Riksförbundet Svensk Trädgård

Klara, färdiga, plocka är namnet på ett nytt projekt som ska ta vara på alla de trädgårdsäpplen som annars riskerar att ruttnar bort i folks villaträdgårdar. Resultatet säljs som ”Trädgårdsmust” i lokala Ica-butiker.


Ämnen i artikeln:

Icahandlarnas FörbundIca GruppenIca Sverige

Tillsammans med landets villaägare och engagerade idrottsföreningar ska Ica Stiftelsen, Rscued och Städa Sverige rädda landets äpplen.

– Ungefär två miljoner hushåll bor i småhus i Sverige. Om vi uppskattar att 20 procent av dem har minst ett äppelträd på tomten och att varje äppelträd i snitt ger 60 kilo frukt. Då finns 24 000 ton äpplen i svenska trädgårdar och majoriteten av dessa kommer inte till användning. Vi har alltså flera tusen ton outnyttjad råvara som vi skulle kunna göra något av, säger Truls Christenson, medgrundare av Helsingborgsföretaget Rscued, som sedan 2015 arbetat för att minska matsvinnet genom att göra must, juice och smoothies.

Villaägare i Älvsjö, Enskede, Huddinge, Helsingborg och Råå kan ladda ner Rscueds app, registrera sin trädgård och sina äppelträd och på så sätt ge barn och unga från idrottsföreningar chans att rädda äpplen i den aktuella trädgården. Äpplena plockas av idrottsföreningar, sorteras och mustas av Rscued, fylls på flaska och säljs sedan som ”Trädgårdsmust” hos den lokala Ica-handlaren. Alla idrottsföreningar som plockar trädgårdsäpplen får en ersättning till lagkassan som tack.

– Det här är ett perfekt sätt att förenkla vardagen för alla villaägare samtidigt som vi minskar svinnet och stöttar ungdomar runtom i landet. Den här säsongen blir lite av en pilot, ambitionen är att kunna rädda ännu mer fallfrukt nästa år genom att lansera projektet på fler platser i landet, säger Peter Hägg, generalsekreterare på Ica Stiftelsen.

Agneta Renmark

Reporter

agneta.renmark@bonniernews.se

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.