måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Lidl växlar upp – minskar klimatavtrycket med elektriska transporter

Publicerad: 20 december 2021, 11:02

Lidl Sverige ska minska klimatutsläppen från logistiken. Foto: Pressbild

Lidl Sverige växlar upp elektrifieringen av sina transporter och räknar med att minska sina koldioxidutsläpp med cirka 250 ton under nästa år. ”Vi jobbar på bred front för att minska klimatavtrycket från vår logistik”, säger logistikchefen Anna Pärsdotter.

Ämnen i artikeln:

Livsmedelstransport Lidl

AR


Hösten 2020 inleddes elektrifieringen av Lidls distribution i Stockholmsområdet i samarbete med teknikföretaget Einride, en leverantör av elektriska och autonoma transportlösningar. Utvecklingsarbetet stod klart tidigare i år, då de första butikerna började försörjas genom den nya transportlösningen.

Hittills har Lidl Sveriges elektriska lastbilar kört 81 807 kilometer, vilket minskat utsläppen av koldioxid med nästan 69 ton jämfört med om transporterna hade körts med diesellastbil.

Med den ytterligare kapacitet som Einride nu tillför räknar Lidl med att spara in ytterligare cirka 180 ton varje år genom varuförsörjning till 20 butiker. 

– Vi jobbar på bred front för att minska klimatavtrycket från vår logistik. Vårt nära samarbete med Einride är en viktig byggsten i detta arbete. Därför är vi väldigt stolta över att nu ta nästa steg tillsammans, säger Anna Pärsdotter, logistikchef på Lidl Sverige, i en kommentar.

För att ytterligare minska klimatavtrycket har Lidl även ökat fyllnadsgraden, har endast en transport av varor per dag till butikerna och på returresan fylls lastbilen med returgods och återvinningsbart material.

Parallellt pågår arbetet med att minska och på sikt helt fasa ut fossila bränslen och öka elektrifieringen av transporter.

 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev