onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Lidl utvecklar en ny standard för att främja biologisk mångfald: ”Gynnar hela branschen”

Publicerad: 20 maj 2021, 11:16

FN har utsett den 22 maj till internationella dagen för biologisk mångfald. Syftet är att öka medvetenheten kring att minskningen av artrikedom är ett allvarligt hot mot jordens ekosystem. Foto: Catalin Petolea

Lidl är med och utvecklar världens första internationella jordbruksstandard med fokus på biologisk mångfald för frukt- och grönsaksproduktion. Något som alla aktörer på livsmedelsmarknaden kan dra nytta av.

Ämnen i artikeln:

LivsmedelsförsörjningLidl

AR


På internationell nivå arbetar Lidl aktivt med att utveckla en tilläggsmodul för att främja biologisk mångfald i konventionellt jordbruk. Projektet drivs i samarbete med experter på jordbruk och hållbara livsmedelssystem.

Det nya tillägget, som tas fram tillsammans med Global GAP i samarbete med Integrated Farm Assurance Standard, kommer att finnas tillgängligt för samtliga aktörer på livsmedelsmarknaden – från producenter till distributörer.

– Främjandet av biologisk mångfald är en fråga för hela branschen och tillsammans kan vi göra stor skillnad, säger Johan Augustsson, Sverigechef för Lidl Sverige.

– Biologisk mångfald och ett fungerande ekosystem är en grundförutsättning för att vi ska kunna erbjuda ett brett sortiment, framförallt inom frukt och grönsaker. Med det här tillägget kommer producenterna att få ännu bättre verktyg att arbeta mot ökad biologisk mångfald, säger Nina Torlén Simberg, hållbarhetsansvarig för inköp på Lidl Sverige.

Med det nya tillägget kommer frukt- och grönsaksproducenter kunna granska sina egna jordbruksmetoder för bevarande av biologisk mångfald som en del av den årliga IFA-granskningen. Utifrån oberoende kontroller av kvalificerade revisorer kan producenter därmed synliggöra sitt åtagande för alla livsmedelshandlare. Den nya standarden gäller för Lidls internationella leverantörer av färsk frukt och grönt och väntas täta i kraft i slutet av 2021.

 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev