Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Kriget i Ukraina kan leda till mer palmolja i maten: ”Tvingas byta tillfälligt”

Publicerad: 19 april 2022, 09:12

Ur dessa frukter utvinns palmolja.

Foto: Getty Images

Kriget i Ukraina har lett till brist på solrosolja. I vissa produkter kan den ersättas med palmolja. Livsmedelsverket har dessutom fattat beslut om att tillfälligt låta produkterna säljas utan att innehållsförteckningen uppdateras.


Ämnen i artikeln:

AxfoodIca GruppenCoop Sverige

På grund av kriget i Ukraina har det uppstått en brist på solrosolja. Landet är världens största exportör av varan. 

På grund av det kan producenter med kort varsel behöva byta ut ingrediensen mot till exempel raps- eller palmolja i vissa varor. 

– Det kan finnas fall här i Sverige där leverantörer tillfälligt tvingas byta ut solrosoljan mot palmolja. Från Axfoods håll jobbar vi ju sedan länge med att fasa ut palmoljan, men i de fall palmolja förekommer ställer vi som krav att det är RSPO-certifierad palmolja som används, och det gäller även de varor som nu kan komma att påverkas, säger Magnus Törnblom, presschef på Axfood, till Dagligvarunytt. 

Liknanden krav kommer från Ica och Coop. 

– Ica säljer i dag produkter som innehåller palmolja, men med kravet att den ska vara certifierad, säger Gabriella Ohlzon, pressansvarig på Ica Gruppen. 

Däremot kan det fortfarande stå på förpackningen att det är solrosolja som används i produkten. 

– Livsmedelsverkat har gett dagligvarubranschen godkänt att tillfälligt uppge fel olja i innehållsförteckningen för att undvika att kasta produkter och förpackningsmaterial i onödan, säger Gabriella Ohlzon. 

Magnus Törnblom tycker att det är ett pragmatiskt och klokt beslut utifrån omständigheterna. 

– Det här är något som sker med kort varsel och där det inte finns möjlighet att byta ut innehållsförteckningen på varje förpackning i den takten, och varubrist därmed skulle kunna uppstå om man inte vidtog den här åtgärden. Det är viktigt att säga att om råvaran byts ut mot en allergen ersättningsvara så måste detta så klart vara utmärkt på förpackningen, säger Magnys Törnblom. 

Palmoljan har varit omdiskuterad då avverkning av regnskog skett i stor skala för att anlägga oljepalmsplantager. 

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.