Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Kravs vd svarar på Uppdrag gransknings reportage: ”Skärvor av sanningen”

Publicerad: 14 januari 2021, 13:16

Foto: SVT, Krav

Krav-märkningen ska vara en garant för god djuromsorg men i senaste Uppdrag granskning visas en helt annan bild upp. ”Jag förstår att det kan bli tufft för vissa butiksmedarbetare som nu kanske möter arga konsumenter”, säger Anita Falkenek, vd för Krav.


Magra och kraftigt gödselförorenade får och lamm, och andra djur som självdött. I går kväll visade SVT:s samhällsmagasin Uppdrag granskning ett program om bristerna i kontrollen av djuromsorg på Krav-certifierade gårdar. 

– Vi är positiva till att Krav granskas men delar inte alls den bilden som förmedlades i Uppdrag granskning. Den visar bara skärvor av sanningen, säger Anita Falkenek, vd för Krav.

Hon säger att det visserligen finns fall där det har brustit i djuromsorg på Krav-certifierade gårdar, men att de är mycket få.

– Den genomgång som vi har gjort visar att 99,5 procent av våra totalt 2 300 Krav-certifierade djurgårdar inte har haft några förelägganden från en länsstyrelse alls under senaste tre åren. Och det fåtal som inte sköter sig, dem vidtar vi åtgärder mot.

I Uppdrag granskning tar de upp fall från 15 gårdar.

– Samtliga dessa gårdar har brustit i sin hantering av djuren, men åtgärder har sedan vidtagits. Flera av bönderna har blivit avstängda från Krav, säger Anita Falkenek.

Gårdar som stängs av och efter sin avstängningsperiod ansöker om att på nytt bli Krav-certifierade kan bli det efter förnyad och omfattande kontroll. 

Hur påverkar den här granskningen förtroendet för Krav?

– Det är klart att det påverkat förtroendet, och vi är ledsna om konsumenterna känner bristande förtroende för oss med anledning av detta. Och jag förstår att det kan bli tufft för vissa butiksmedarbetare som nu kanske möter arga konsumenter, och beklagar verkligen det.

Har ni fått reaktioner från dagligvaruhandeln?

– Nej, men vi skickade ut information till handelns företrädare redan innan programmet sändes, med frågor och svar som även ligger på vår hemsida. Nu önskar vi att alla som arbetar i handeln kan hjälpa oss att sprida det här materialet till alla butiker, säger Anita Falkenek, och tillägger att det är helt oacceptabelt att djur far illa.

– Självklart vill vi göra allt vi kan för att förhindra det i framtiden. Vi har redan dragit i gång en dialog med branschen om hur information från offentlig kontroll kan göras tillgänglig.

Agneta Renmark

redaktionen@dagligvarunytt.se

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev