Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Köttjätten satsar på odlad fisk från svenska gårdar: ”Tydlig trend”

Publicerad: 22 november 2021, 08:53

Från renodlad uppfödning av kött till att även odla fisk – HK Scan breddar verksamheten och utbudet.

Foto: Pressbild

Sveriges största köttföretag blir delägare i Gårdsfisk och tar in fisk i sortimentet. ”Trenden är tydlig, konsumenterna vill ha en mer varierad livsmedelskonsumtion”, säger Lars Appelqvist, vd på HK Scan Sverige.


Ämnen i artikeln:

Livsmedelsföretagen

När HK Scan inleder samarbete med företaget Gårdsfisk är det en historisk förändring. Från att ha varit en renodlat kött- och charkföretag blir det nu en betydligt bredare palett som erbjuds.

– Framtidens HK Scan är ett mångsidigt livsmedelsföretag som erbjuder våra kunder och konsumenter högkvalitativa kött-, fisk och och växtbaserade produkter från svenska gårdar, säger Lars Appelqvist. 

Gårdsfisk är fiskbönder som byggt upp en cirkulär fiskuppfödning som inte utmanar fiskebestånden i haven. I deras integrerade lant- och vattenbruk föder de upp fiskar som äter högre andel vegetabilier, vilket gör dem mer klimatsmarta än annan odlad fisk.

Nu vill köttföretaget se mer fisk på tallriken.

Foto: Pressbild

2020 utnämndes företaget till Årets klimatbonde av Svenskt Sigill och tidigare i höstas fick de Livsmedelspriset.

– Vår vision är att erbjuda konsumenterna världens mest hållbara fisk. Samarbetet med HK Scan är en viktig förutsättning för att uppnå den visionen, säger Johan Ljungquist, vd och grundare av Gårdsfisk.

Samarbetet innefattar försäljning, distribution och produktion av samtliga Gårdsfisks produkter. 

 

Agneta Renmark

Reporter

agneta.renmark@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Livsmedelsföretagen

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.