Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Klimatförändringar hotar populära råvaror: ”Alarmerande”

Publicerad: 22 november 2021, 13:07

Kaffe är en av flera grödor som hotas av klimatförändringarna.

Foto: Pressbild

Klimatförändringarna gör att framtiden för populära råvaror som bananer, te, kaffe och kakao ser dyster ut, enligt en färsk studie. ”Resultaten är alarmerande”, säger Hewan Temesghen, generalsekreterare för Fairtrade Sverige. 

Ämnen i artikeln:

LivsmedelsföretagenSvensk DagligvaruhandelRåvaror

AR


Utsläppen av växthusgaser hotar produktionen av bland annat kaffe, kakao och bananer, där miljontals odlare riskerar ekonomisk kollaps.

Det visar en studie som beställts av Fairtrade och finansierats med stöd från EU, där forskare från Vrije Universiteit i Nederländerna och Bern University of Applied Sciences i Schweiz undersökt hur klimatförändringarna påverkar specifika grödor och regioner.

– Odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom har bidragit minst till de klimatförändringar som nu hotar deras försörjning. Situationen kräver omedelbara åtgärder och det är oerhört viktigt att inkludera odlarnas perspektiv när lösningar tas fram, säger Hewan Temesghen. 

Forskarna har tittat på hur grödor odlade i länder med utbredd fattigdom kommer att påverkas runt år 2050, utifrån olika klimatscenarier. Om utsläppen av växthusgaser fortsätter att öka i samma takt som i dag kommer världens största bananexporterande länder – Ecuador, Colombia och Costa Rica – att drabbas av betydligt fler dagar med extrema temperaturer. Det innebär inte bara risk för att grödornas tillväxt minskar, utan främjar dessutom förödande svampangrepp som riskerar att slå ut hela skördar.

Ökade utsläpp kommer även att ha stor påverkan på kakaoodling, då Ghana och Elfenbenskusten (som tillsammans producerar två tredjedelar av världens kakao) väntas bli både varmare och torrare. 

För kaffeodlare i stora exportländer i Latinamerika och Sydostasien väntar också mer extrema temperaturer år 2050. För de stora kaffeproducenterna Vietnam och Indonesien gäller det även om inte utsläppningsökningen fortsätter i samma takt. 

– Även om klimatpåverkan skiljer sig åt beroende på område och gröda visar rapporten att de flesta regioner kommer att uppleva betydligt fler extremt varma dagar, säger forskningsledaren Žiga Malek.

Rapporten pekar på behovet av ökade investeringar för klimatanpassningar så att odlarna kan skydda sin försörjning. 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev