Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Innovation, trender och samtal om krisen – kolla på alla Almedalen-seminarier här

Innovation, trender och samtal om krisen – kolla på alla Almedalen-seminarier här

Produktutveckling, hälsosam mat, trender, hållbarhet, klimatmål och livsmedelsförsörjning. Det är några av ämnena som avhandlades när Dagligvarunytt bjöd in till brännande branschdiskussioner i Almedalen. Här kan du kolla på alla seminarier.

Publicerad: 8 juli 2022, 10:52

Ämnen i artikeln:

AlmedalenLivsmedelspriserLivsmedelsförsörjningLivsmedelsföretagenAxfoodLivsmedelsmärkningSvensk DagligvaruhandelIca Gruppen

Det var fullsatt större delen av dagen när Dagligvarunytt arrangerade Future Food Forum i Almedalen.

Foto: Pax Engström

Innehåll

Onsdagen den 6 juli arrangerade Dagligvarunytt och Dagens industri Future Food Forum i Almedalen – en heldag späckad av diskussioner om framtidens mat och några av branschens största utmaningar.

Dagligvarunytts arena i Visby.

Foto: Pax Engström

Här kan du titta på alla seminarier i efterhand. Moderator under dagen var Dagligvarunytts och Markets chefredaktör Fredrik Svedjetun.

Dagen inleddes med att Fredrik Svedjetun, chefreaktör på Dagligvarunytt, intervjuade Ulrika Karlsson, ägare av Krakas krog.

Gastronomi med närodlat, lokalt och grönt på tallriken – stjärnkrögarnas gröna val

De senaste åren har vi sett hur kockar och krögare inom den högsta gastronomin medvetet har satsat på en grön matfilosofi. Vilka vägval krävs för att strategin ska bli ett framgångsrecept? Vilken påverkan har den gröna gastronomin på vad vi dukar fram på matborden hemma? Ulrika Karlsson äger Krakas krog i Kräklingbo på östra Gotland, en prisbelönt restaurang med bara 22 platser. Det är lokalt, närodlat och till 85 procent kommer det som läggs på tallriken från växtriket.

Hur kan den gröna gastronomin vara en inspirationskälla? Och vad behöver framtidens kockar och restaurangpersonal lära sig för att laga och servera mer hållbar mat?

Medverkande: Ulrika Karlsson, ägare Krakas krog.

Se reprisen här. 

Marie Gidlund, verksamhetsledare, Sweden Food Arena, Elisabet Rytter, forsknings- och nutritionsansvarig, Livsmedelsföretagen, Maria Smith, generalsekreterare, Axfoundation.

Foto: Pax Engström

Innovation och produktutveckling - en smak av framtidens hållbara mat

Hur ser förutsättningarna ut för innovationer i livsmedelsbranschen och dagligvaruhandeln och vad kan vi göra för att underlätta för nya hållbara och innovativa produkter att passera nålsögat och nå ut till konsumenterna?

De flesta av oss har nåtts av insikten att produktionen och konsumtionen av livsmedel behöver vara mer hållbar och hälsosam. Det gäller alla länkar i kedjan - från bonden, livsmedelsindustrin och dagligvaruhandlarna till den matälskande konsumenten. Allt fler efterfrågar produkter som är hållbara - vi vill ha koll på vad vi äter, hur maten är producerad, var den kommer ifrån och innehållet i råvaran.

Men vad krävs för att de nya produkterna och metoderna ska nå ut till konsumenterna? Vilka hinder finns på vägen? Vilket ansvar tar livsmedelsindustrin och handeln?

Medverkande: Marie Gidlund, verksamhetsledare, Sweden Food Arena, Elisabet Rytter, forsknings- och nutritionsansvarig, Livsmedelsföretagen, Maria Smith, generalsekreterare, Axfoundation.

Se reprisen här. 

Lennart Wallander, vd Food & Friends.

Foto: Pax Engström

Trenderna som förändrar hur vi äter och lagar mat

Coronapandemin har förändrat våra vanor och vårt förhållningssätt till mat. Under pandemin lagade vi mer mat hemma, vi slutade äta lunch ute och hemkörning av mat exploderade. Vilka av dessa förändringar kommer att bestå nu när vi går tillbaka till som det var förut? Blir det någonsin som förut?

Ta del av en spaning och diskussion om hur vi gör det som vi brukade, men på sätt som är säkrare, effektivare, nyttigare, öppnare och mer spännande än det vi gjorde för två år sedan. Hur vill konsumenterna äta och laga mat i framtiden - och hur möter livsmedelsindustrin och handeln förväntningarna?

Medverkande: Lennart Wallander, vd, Food & Friends

Se reprisen här. 

David von Laskowski, vd på Picadeli – som bjöd på lunch efter seminariet.

Foto: Pax Engström

Hälsosam mat – ett privilegium eller en rättighet?

Vi vet på det stora hela hur vi borde äta – ändå äter majoriteten av befolkningen inte tillräckligt nyttigt och forskning visar att var tredje familj inte har råd att äta hälsosamt. Hur kan vi skapa förändring och göra hälsosam kost mer tillgänglig och underlätta för människor att göra bättre val?

Medverkande: David von Laskowski, vd, Picadeli, Elisabet Rytter, forsknings- och nutritionsansvarig, Livsmedelsföretagen, Jan Bertoft, generalsekreterare, Sveriges konsumenter, Alexandra Charles von Hofsten, ordförande i 1,6-miljonerklubben, Kaj Török, hållbarhetschef, Max Burgers, Jacob Lundberg, chefsekonom, Timbro, Cecilia McAleavey, styrelseledamot, Växtbaserat Sverige.

Arrangerades i samarbete med Picadeli.

Se reprisen här. 

Foto: Pax Engström

Hur säkrar vi maten innan krisen är här?

Hälften av maten vi äter i Sverige är importerad. De senaste årens dramatiska omvärldshändelser, pandemin och kriget i Ukraina, har blottat hur sårbar vår livsmedelsförsörjning är. Matproduktionen i världen drabbas nu av dramatiska prisökningar och störningar i de globala försörjningskedjorna. Inom vissa sektorer har prishöjningarna blivit så kraftfulla att produktionen är hotad. I Sverige kommer larmrapporter från jordbrukare om att de kan tvingas lägga ner sin verksamhet. I det rådande akuta läget har regeringen presenterat krispaket med miljardstöd och handeln har sett över ersättningen till bönderna.

Men vilka andra åtgärder behöver vi nu vidta för att säkra en uthållig matförsörjning? Vilka långsiktiga förutsättningar behöver svenska jordbrukare för att vara en del av lösningen och utveckla en livsmedelsproduktion som är självförsörjande, konkurrenskraftig och klimatneutral?

Medverkande: Isabel Moretti, vd, Svenskt Kött, Camilla Asp, överdirektör, MSB, Elof Nilsson, lantbrukare, köttbonde, Ulrika Dahlin, risk manager Ica Sverige, projektledare för livsmedelsberedskap, Svensk Dagligvaruhandel, Alexandra Anstrell (M), riksdagsledamot försvarsutskottet, Isak From (S), riksdagsledamot, miljö- och jordbruksutskottet.

Arrangerades i samarbete med Svenskt Kött.

Se reprisen här. 

Elina Matsdotter, hållbarhetschef, Svenskt Kött, Victoria Thuillier, hållbarhetsexpert LRF Mjölk, Claes Johansson, hållbarhetschef, Lantmännen.

Foto: Pax Engström

Bonden och de globala klimatmålen – vilka investeringar behöver vi göra i framtidens hållbara jordbruk?

Investeringar i svenskt lantbruk är både hållbara och kan ge bra långsiktig utdelning. Vad krävs för att få fart på satsningarna på framtidens jordbruk. Vilka åtgärder behövs för att svenskt lantbruk ska nå de globala klimatmålen? Vem har viljan och möjligheten att göra de investeringar som krävs?

Medverkande: Elina Matsdotter, hållbarhetschef, Svenskt Kött, Victoria Thuillier, hållbarhetsexpert LRF Mjölk, Claes Johansson, hållbarhetschef, Lantmännen, Åsa Domeij, hållbarhetschef, Axfood, Sigrid Agenäs, professor, institutionen för husdjurens utfodring och vård, SLU, Inger-Lise Sjöström, lantbrukare Östergötland, Ulf Möller, Segmentsansvarig Skog och Lantbruk, Swedbank, Helena Silvander, vd Tillväxtbolaget, Isak From (S), riksdagsledamot, miljö- och jordbruksutskottet. 

Arrangerades i samarbete med HKScan, Arla, Växa, LRF, Lantmännen, Svenskt Kött, Yara och DeLaval.

Se reprisen här. 

Fredrik Svedjetun

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev