Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag25.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbarhet

Ica slog egna klimatmålen: ”Jobbar med alla växelspakar samtidigt”

Publicerad: 11 Februari 2021, 09:56

Foto: Ica

Under 2020 minskade Ica klimatutsläppen i den egna verksamheten med 76 procent jämfört med 2006 års nivå. Målet var minst 70 procent. ”Vi är stolta men inte nöjda”, säger Kerstin Lindvall, hållbarhetsdirektör på Ica Gruppen.


Ämnen i artikeln:

Ica Gruppen

Under förra året lanserade Ica sin nya klimatambition. Senast 2030 ska Ica Gruppen ha netto noll-klimatutsläpp i den egna verksamheten. Dessutom ska klimatutsläppen från kundernas inköp av livsmedel halveras.

Att man är på god väg bevisas av att dagligvarukedjan alltså överträffade sina egna mål om klimatutsläppen i den egna verksamheten under 2020, som minskade med 76 procent mot målet på minst 70 procent.

– Alla delar av verksamheten har varit med och bidragit till att minska klimatutsläppen, när vi räknar på alla färre ton så kommer de från allt från lokala matbutiker till vår apotek- och bankverksamhet. Det skapar en enorm stolthet, säger hållbarhetsdirektören Kerstin Lindvall.

”Mycket handlar om att vara nyfiken och innovativ – och att driva på politiken”

Utsläppen har minskats genom stora insatser och förbättringar inom energi, köldmedia, logistiska flöden och godstransporter. Ica klimatkompenserar för samtliga återstående utsläpp från verksamheten.

Att sätta ambitiösa mål är enligt Kerstin Lindvall både en del av utmaningen och lösningen.

– Mycket handlar om att vara nyfiken och innovativ – och att driva på politiken. 

Den allra svåraste delen i Icas klimatambitioner är att halvera utsläppen från kundernas inköp.

– Vi vet ju att vår största påverkan kommer från själva livsmedelsproduktionen. Här gäller det både att skapa förutsättningar att göra mer hållbara klimatval och sedan att få kunderna att faktiskt göra dem, säger Kerstin Lindvall och nämner olika satsningar på att minska matsvinnet och initiativet Ica Växa som lanserades under 2020. 

– Vi måste jobba med allt vårt befintliga sortiment, från att hitta smartare förpackningslösningar till att driva proteinskiftet. Vi vet att vi behöver minska röda proteiner, alltså kött, men vi vet inte hur de nya proteinerna som vi kommer att ha i våra butiker 2030 ser ut. Där måste vi vara aktiva och jobba med alla växelspakar samtidigt och sedan successivt växla upp i både intensitet och aktivitet. 

 

Icas klimatutsläpp i siffror

- 2006 var klimatutsläppen i den egna verksamheten (lager, kontor, butik, apotek och transporter) 320 522 ton CO2e, eller 111 kg CO2e per kvadratmeter.

- 2020 var klimatutsläppen i den egna verksamheten 92 121 ton CO2e, eller 26 kg CO2e per kvadratmeter.

- Samtliga utsläpp för 2020 klimatkompenseras i olika projekt inom skogsbevaring och -plantering, förnybar energi och biomassa i länder i Icas leverantörskedja.

 

Agneta Renmark

Reporter

agneta.renmark@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Ica Gruppen

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.