lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Ica Maxi i Östersund storsatsar på akvaponi: ”Vill vara hållbara i allt vi gör”

Publicerad: 5 oktober 2021, 12:57

Handlaren Kent Kristoffersson arbetar för en hållbar framtid i allt han gör. Foto: Pressbild/montage Daniel Norman.

Ica Maxi i Östersund ska odla egna grönsaker tillsammans med en laxodling i direkt anslutning till butiken. ”Tänk känslan att kunna skörda och sälja färsk gurka året runt –odlad här i Jämtland”, säger handlaren Kent Kristoffersson.

Ämnen i artikeln:

Ica GruppenIca SverigeIca Maxi

AR


En av världens största akvaponiska anläggningar – där fisk samproduceras med grönsaker – ska byggas i Östersund i direkt anslutning till Ica Maxi. 

Anläggningen på 1 200 kvadratmeter beräknas vara i drift i september nästa år och då producera ungefär 85 ton gurka, elva ton tomater, 40 000 krukor kryddörter och sallat samt tio ton lax per år.

– Gurka är vår enskilt största produkt i frukt- och grönsaksavdelningen, därför satsar vi mycket på att odla just det och hoppas kunna bli självförsörjande. Men allt som växer ovan jord ska kunna odlas i växthuset, säger handlaren Kent Kristoffersson.

LÄS MER: Tyska jätten öppnar extremt energisnål framtidsbutik – med kryddgård och fiskodling på taket 

Han är väldigt entusiastisk inför satsningen, som föregåtts av en omfattande förstudie.

– Vi har en tydlig ambition att arbeta för en hållbar framtid i allt vi gör. Det här är ett pilotprojekt och det kanske inte ändrar världen i stort men kan vi bidra i det lilla så är det bra – och förhoppningsvis kan vi även inspirera andra.

Affären är värd 38 miljoner kronor, men där investeringar och risker fördelas mellan flera olika parter. Foodtechbolaget Agtira uppför och driftar anläggningen initialt samtidigt som butiken förbinder sig att köpa det som anläggningen producerar.

– Det är volymer som vi definitivt kommer att kunna sälja, säger Kent Kristoffersson.

När anläggningen producerat enligt avtal så förvärvas den gemensamt av Ica Fastigheter och Ica Maxi i Östersund inom fyra år.

– Avtalet är ett genombrott för både oss och hela branschen – och ger närodlat en helt en ny definition, säger Mattias Gemborg, vd på Agtira som tidigare hette Peckas Naturodlingar och har sin bas i Härnösand.

LÄS MER: Butikens tomater odlas 500 meter bort: ”Kretsloppstänk är framtiden” 

– Vi ville ha ett mer internationellt gångbart namn i samband med att vi förädlade vår affärsmodell. Vi har gått från att producera och sälja fisk och grönsaker till att leverera urbana odlingssystem – och sälja kunskap och support som gör att konsumenterna kommer närmre maten.

Akvaponi är det nya gröna

Akvaponi är ett cirkulärt och slutet system som gör det möjligt att odla grönsaker året runt på ett hållbart sätt. Enkelt utryckt så blir den hållbara organiska näringen från fiskodlingen till näring till grönsaksodlingen. Inga kemiska bekämpningsmedel, inga transporter och en minimering av vattenåtgången

 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev