Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Ica i samarbete med foodtech-företag – ska utveckla svenskt växtbaserat protein

Publicerad: 17 februari 2021, 15:38

Mykoprotein är ett klimatsmart och svampbaserat protein.

Ica och foodtech-företaget Mycorena samarbetar för att lansera ett nytt och växtbaserat svenskt protein på marknaden, baserat på svamp. ”Genom ökad samverkan i värdekejdan kan vi förkorta tiden till vi har en vara på hyllan”, säger Sofia Olsson, chef för innovation och konceptutveckling på Ica Sverige.


Ämnen i artikeln:

SortimentIca Sverige

Mykoprotein är ett klimatsmart och svampbaserat protein som kan användas till en rad olika livsmedelsprodukter och ersätta såväl sojabönor som animaliskt protein i allt från foder till mänsklig föda. Proteinet har utvecklats av göteborgsföretaget Mycorena, och har sin grund i forskning från Chalmers.

Det nya samarbetet är en del av initiativet Ica Växa, som har som mål att främja både konsumtion och produktion av svensk växtbaserad mat. Det är en viktig del i Icas nya klimatambition om ett halverat klimatfotavtryck från kunders inköp av livsmedel till år 2030.

– Vi är väldigt nyfikna på mykoproteinet och glada över att utforska möjligheterna tillsammans med Mycorena. Genom en ökad samverkan i värdekejdan kommer vi att snabbare kunna utveckla, utvärdera och lära oss och därmed förkorta tiden till vi har en vara på hyllan, säger Sofia Olsson, chef för innovation och konceptutveckling på Ica Sverige.

I ett första steg handlar samarbetet om att testa och bygga insikter om mykoproteinets framtid i olika produkter på den svenska marknaden. Under 2021 kommer Mycorena lansera en testprodukt i utvalda Ica-butiker för att utvärdera marknadspotentialen och möjligheten att ta konceptet vidare för en större lansering.

– Vi är väldigt glada över att Ica stöder oss på vår resa för att bygga ett hållbart livsmedelsföretag. Ica har stor marknadsinsikt och vi ser vi fram emot att nå ut till fler konsumenter, säger Ebba Fröling, projektledare och operativ chef på Mycorena.

Agneta Renmark

redaktionen@dagligvarunytt.se

Ämnen i artikeln:

SortimentIca Sverige

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev