lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Ica-handlaren Fredrik satsar dryga miljonen på solel – för att slippa höjda elpriser

Publicerad: 5 april 2022, 10:00

Fredrik Gustafsson har sänkt elförbrukningen och ökat omsättningen för Ica Nära i Vissefjärda. Solpanelerna på taket ska producera 90000 kilowattimmar el per år.

Med stigande elpriser har Fredrik Gustafssons kalkyl för en jättelik solcellsinvestering blivit ännu bättre. Redan om fem år kan satsningen på en dryg miljon kronor ha betalat sig.

Ämnen i artikeln:

Ica Nära

Monika Nilsson Lysell

monika.nilsson@bonniernews.se


Med 500 kvadratmeter solpaneler på butikens tak hoppas 47-årige Fredrik Gustafsson kunna producera el motsvarande halva årsförbrukningen för Ica Nära-butiken i Vissefjärda. 

– När vi gjorde den första kalkylen räknade vi med att investeringen på en dryg miljon kronor skulle betala sig på åtta år. Men med dagens höga elpriser kommer det bara ta fem till sex år. För jag har väldigt svårt att tro att elen kommer att bli billigare, säger Fredrik Gustafsson.

Han tog över Ica-butiken, som ligger en dryg mil söder om Emmaboda, för tre år sedan och har ökat omsättningen från 25 till 30 miljoner kronor. 

– Jag har konverterat kylar, installerat värmeåtervinning och bytt till led-belysning för att sänka elförbrukningen. Solceller kändes som nästa steg. 

Satsningen, som är den största av sitt slag i kommunen, har blivit lite av en snackis i samhället där Ica Nära är den enda matbutiken. Fredrik Gustafsson tog in flera offerter, och är nöjd med valet av en lokal entreprenör för projektet. 

– Många tycker det här är spännande, och vi som butik profilerar oss miljömässigt. Jag uppmanar fler att våga satsa! 

Bild 1/2  På Ica-butikens fasad finns Fredrik Gustafssons slogan. Han kallar sin Ica Nära för ”en grön Ica-butik”. Foto: Privat

 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev