Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag26.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbarhet

Hon ska göra Icas gröna mer blågult: ”Vi som aktör kan vara med och påverka”

Publicerad: 11 Februari 2021, 09:56

Foto: Ica

Jacqueline Engdahl, ansvarig för Ica Växa, ska göra dagligvarukedjans växtbaserade sortiment mer klimatsmart, hållbart och innovativt. ”Som stor aktör har vi ett ansvar att påverka och göra skillnad”, säger hon.


Ämnen i artikeln:

Ica Gruppen

Under 2020 lanserades Icas Växa initiativ, en viktig del i företagets ambition att halvera kundernas klimatfotavtryck från livsmedel. Det handlar om en storsatsning på att öka andelen svenskproducerad, växtbaserad mat.

Ansvarig för initiativet är Jacqueline Engdahl, vars titel är ”road manager”. 

– Vi försöker hitta nya lösningar inom de områden som har störst påverkan. Målet är att nå ett hållbart matsystem genom att samarbeta tvärs genom hela näringskedjan med både producenter och leverantörer, säger hon.

Ica Växa jobbar på flera olika fronter samtidigt. Det handlar dels om att utveckla nya produkter och egna märkesvaror tillsammans med etablerade leverantörer och startups, dels om att främja nya innovationer som utvecklar hela branschen genom att stötta forskning och olika branschöverskridande nätverk.

– Växtbaserade livsmedel har generellt sett en mindre påverkan på klimat och miljö, oavsett om vi importerar råvaran eller inte. Men jämför vi miljöpåverkan inom växtbaserat så är det generellt sett lägre i svensk produktion jämfört med importerat. Att öka importen är ett bra sätt att öka utbudet av växtbaserat i det korta perspektivet men i ett längre perspektiv är vår målbild att ha en hög andel svensk råvara, säger Jacqueline Engdahl.

I dagsläget importeras den övervägande delen av alla växtbaserade proteiner.

– Vi har ingen fullständig inhemsk värdekedja, vilket bland annat beror på ett gap i teknologin i förädlingsledet. I dag är det så att vi här i Sverige har en del produktion, av exempelvis ärtor, men som sedan skicka utomlands för att förädlas.

Det är just det som Ica Växa vill vara med och förändra.

– Vi vill både öka den svenska produktionen av växtbaserat och undersöka förädlingsmöjligheter, säger Jacqueline Engdahl.

Hon menar att det framförallt är tre saker som driver utvecklingen av det växtbaserade segmentet: hållbarhet, hälsa och djurhållning.

– Det handlar om konsumenternas efterfrågan i kombination med vårt eget ansvar där vi som stor aktör verkligen kan vara med och påverka matsystemet – att göra skillnad.

Agneta Renmark

Reporter

agneta.renmark@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Ica Gruppen

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.