Få hela storyn
Starta din prenumeration
Hållbarhet
Publicerad: 25 Januari 2021, 09:51
Foto: Hemköp
Visste du att en vegetarisk ”köttbullemåltid” med potatis och lingon har 91 procent lägre klimatavtryck jämfört med en traditionell? Nu tar Hemköp hjälp av både forskare och en matbloggare för att öka medvetenheten om matens klimatpåverkan.
I samarbete med kocken och influencern Gustav Johansson, som driver den veganska matbloggen ”Jävligt gott”, har Hemköp tagit fram vegetariska varianter på klassisk vardagsmat. Det handlar om vanliga vardagsrätter som fiskpinnar, pannkakor, pasta carbonara och köttbullar.
Rätterna har sedan klimatberäknats av det statliga forskningsinstitutet RISE för att visa vilken stor skillnad även små förändringar kan göra för att äta mer klimatvänligt.
– Vi vill visa att mer klimatvänlig mat inte alls behöver vara konstig eller annorlunda, utan välbekant och jävligt god, säger Gustav Johansson.
RISE klimatberäkning av fem vanliga vardagsrätter visar att vegetarisk pasta carbonara har 66 procent lägre klimatavtryck än carbonara med fläskkött. Köttbullar med potatis och lingon får 91 procent lägre klimatavtryck om man i stället använder vegetarisk färs och havremjölk i såsen.
– Vi vill på ett inspirerande sätt visa hur man kan göra mindre ändringar, utan att tumma på smaken, men ändå få ett betydligt lägre klimatavtryck. Livsmedel står i dag för omkring 25 procent av hushållens totala klimatavtryck och små förändringar, som att till exempel välja havremjölk i pannkakorna, är något alla kan göra ibland och som gör skillnad, säger Desiré Cichy, hållbarhetsansvarig på Hemköp.