Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Här får kunderna bonuspoäng när de återvinner förpackningar: ”Starkt incitament”

Publicerad: 21 januari 2021, 08:00

Foto: Coop, Gustaf Olsson

Coop förstärker sin hållbarhetsprofil ytterligare. Kunder får bonuspoäng när de pantar förpackningar. ”Vi skapar incitament att återvinna produkter på rätt sätt”, säger EVM-chefen Åsa Wickholm.


Ämnen i artikeln:

Pant

Svenskutvecklade appen Bower inleder ett samarbete med Coop om återvinning av produkter under Coops egna varumärken (EVM).

Överenskommelsen är den första i dagligvaruhandeln.

– Vi är väldigt glada över att ytterligare stärka vårt viktiga hållbarhetsarbete för en bättre värld, säger Åsa Wickholm till Dagligvarunytt.

Coops medlemmar och kunder ges alltså dubbla bonuspoäng från Bower när de pantar förpackningar som heter Coop, Xtra eller Änglamark.

Poängen som genereras kan omvandlas till kontanter eller kuponger som kan användas i butik – eller skänkas till välgörenhet.

– Det skapar starka incitament att återvinna förpackningarna.

Coop lägger mycket arbete och resurser på egna varumärken och leverantörer möter hårda krav när det gäller uppförandekoder.

Det handlar om bland annat hållbarhet, etik och miljö.

– Men för att nå de globala hållbarhetsmålen och öka insamlingen måste förpackningar ha ett värde och det får de nu, säger Åsa Wickholm.

Bower har funnits på den svenska marknaden sedan 2019 och har sedan tidigare samarbete med varumärken som återfinns i Coops butiker för att få konsumenter att återvinna mer.

– Det är fantastiskt att en stor dagligvarukedja som Coop ansluter sig till vårt system. Det sänder en stark signal till branschen om vart vi är på väg, säger vd Suwar Mert.

Så får kunden panten

Kunden laddar ned Bower-appen för att kunna panta Coops egna varumärken Coop, Xtra och Änglamark vid en återvinningsstation eller hemma.

Allt som har en streckkod går att panta.

Kunden får pantvärdet (poäng eller pengar) direkt i mobilen och det kan sedan lösas in till ett bankkonto eller återfås som rabattkuponger som kan användas i butik.

Appen visar också användare hur mycket koldioxid de sparar genom återvinning.

 

Thomas Ohlén

Reporter

thomas.ohlen@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Pant

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev