lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Gigantiska fiskodlingen i Säffle får miljoner från EU-bank

Publicerad: 20 december 2022, 08:27

Foto: Pressbild

Finansieringen av en storskalig fiskodlingen utanför Säffle har försvårats av omvärldsläget. Nu ger EU:s klimatbank projektet ett välkommet besked: "På EIB är vi mycket nöjda över att finansiera detta banbrytande, stora projekt för hållbar livsmedelsproduktion", säger Thomas Östros.


Monika Nilsson Lysell

monika.nilsson@bonniernews.se


Ica, Coop och Axfood har lovat att sälja den lax som ska produceras på land utanför Säffle. Först 2026 kan produkterna nå konsument, förutsatt att företaget Re:Ocean lyckas finansiera projektet.

Nu står det klart att EIB, EU:s klimatbank, investerar 530 miljoner kronor i Re:ocean.

– Laxanläggningen i Säffle kommer att stärka Sveriges självförsörjning på livsmedel och motståndskraft, säger Thomas Östros, ansvarig för EIB:s verksamhet i Sverige, i ett pressmeddelande.

– Vi är mycket glada över EIB:s stöd. Investeringen är en stark förtroendesignal, och ett resultat av tolv månaders nära samarbete och dialog, säger Morten Malle, vd på Re:Ocean.

– Med stödet från EIB och andra investerare planerar vi att gå vidare med konstruktionen av anläggningen för att komma upp i full produktion av lax redo för tallriken till 2026, säger Katarina Klingspor, styrelseordförande.

LÄS OCKSÅ: Nu sätts största växthusodlingen i drift – intresset stort för ”härodlade” grönsaker

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev