måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Fula fiskar ska minska matsvinnet: ”Gäller att tänka utanför boxen”

Publicerad: 14 februari 2022, 06:00

Foto: Pressbild

Fula fiskar och skeva skivor. Nu lanserar Willys en svinnsmart produktserie i samarbete med leverantörer och Dagab. ”Matsvinn har blivit vår viktigaste hållbarhetsfråga”, säger Thomas Evertsson, vd på Willys.

Ämnen i artikeln:

WillysAxfoodDagab

AR


Varje år ratas tonvis av mat för att den inte är utseendemässigt perfekt. Det kan handla om allt från frukt med bruna fläckar till ojämnt skivat smörgåspålägg. 

Genom ett samarbete mellan leverantör, Willys och Dagab lanseras nu en svinnsmart produktserie som ett nytt och innovativt sätt att tackla matsvinnet.

– Att slänga bra mat går emot allt som Willys står för. Därför har matsvinn blivit vår viktigaste hållbarhetsfråga och någonting vi har jobbat mycket med under de senaste åren, säger Thomas Evertsson, vd på Willys.

Bollen sattes i rullning genom en dialog mellan leverantören av Garants sprödbakade torsk och Dagabs inköpsorganisation. Det var när man började prata om hur mycket torsk som behöver sorteras bort, exempelvis på grund av att paneringen skavts av eller för att en bit har blivit ojämn, som det ena ledde till det andra.

– Man kan säga att vi genom att tänka utanför boxen och börja samverka mellan olika led i produktionskedjan har hittat nya sätt att sätta ljuset på matsvinn-frågan, säger Johan Neuman, affärsområdeschef för egna märkesvaror på Dagab.

De ojämna fiskbitarna lanseras nu under namnet ”Fula fiskar”, till ett pris som ligger ungefär 30 procent lägre än originalprodukten.

I produktserien finns även ”Skeva skivor” och ”Maxad lax”. Den förstnämnda produkten är spillbitar från produktionen av Garants skivade smörgåspålägg medan den senare är spillbitar av skivad rökt och gravad lax. 

– Vi ser gärna fler, liknande samarbeten med våra leverantörer i framtiden, säger Johan Neuman.

 

Matsvinn för miljoner

Matsvinn är en av livsmedelsbranschens viktigaste hållbarhetsfrågor.

Ungefär en tredjedel av all mat som produceras globalt hamnar i soptunnan i stället för i magen.

 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev