Hållbarhet
Från 120 ton matsvinn till sju – i år siktar Stora Coop i Visby på att slänga ännu mindre
Publicerad: 26 april 2023, 12:57
Markus Wahlgren, butikschef på Stora Coop i Visby.
Foto: Agneta Renmark
Från 120 ton matsvinn per år till bara lite över sju ton. Den förändringen har Stora Coop i Visby lyckats med. Det var en av framgångshistorierna som berättades vid den nordiska konferensen om matsvinn i Stockholm på onsdagen.
Ämnen i artikeln:
MatsvinnMatsvinnet står i fokus på många fronter just nu, inte minst i ett nordiskt perspektiv. I ett samarbete mellan Nordiska ministerrådet och Livsmedelsverket arrangerades under onsdagen en stor konferens på temat: Nordic Food Waste Summit, i Stockholm.
Politiker, myndigheter, organisationer, producenter och handel, ja till och med kungligheter var på plats för att diskutera och uppdatera sig kring svinnet – och försöka att inspirera varandra att hålla i arbetet för att minska matsvinnet.
Flera goda exempel presenterades under konferensen och genom samtal, debatter och erfarenhetsutbyten pekade man på hur de nordiska länderna arbetar för att minska matsvinnet.
Markus Wahlgren, butikschef på Stora Coop i Visby, berättade på scenen om fem års lyckade satsningar som butiken gjort för att minska sitt svinn.
– 2018 gick vi från 120 ton årligt svinn i vår butik som omsätter en kvarts miljon kronor, till att förra året ha pressat ner svinnet till 7,3 ton. I år siktar vi på att ”bara” slänga sex ton livsmedel, berättar Markus Wahlgren.
LÄS OCKSÅ: Unik teknik ska minska ökänt svinn av avokado: ”Först ska vi hantera Ica”
Peter Rønn-Petersen, Meyers Madhus, Danmark, till vänster, Rikke Ramm Eberlein, Lidl Danmark, Markus Wahlgren, Stora Coop, Visby och Karl Andersson, vd, Matsmart pratade om små och stora åtgärder för att minska matsvinnet. Till höger moderatorn Åsa Sandberg.
Foto: Susan Berzelius
LÄS OCKSÅ: Unik matbutik flyttar in i återbruksgallerian: ”Något nytt för kunden varje gång”
Bland de åtgärder som lett fram till minskningen finns allt från bättre beställningsrutiner och egen produktion av färdigmat till sofistikerade datasystem som ”larmar” när bäst före-datum närmar sig.
– Dessutom går trasiga paket med mjöl och gryn till en lokal vodkatillverkare och självklart skänker vi även mat till hjälporganisationer och säljer påsar och lådor med utplockade ”ledsna” frukter och grönsaker.
Från Lidl i Danmark medverkade Rikke Ramm Eberlein. Hon berättade hur kedjan genom ett innovativt arbete inspirerat flera leverantörer att använda matsvinn till att utveckla nya produkter.