Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Framtidens hållbara protein odlas i en industrilokal: ”Lätt att skala upp”

Publicerad: 17 mars 2021, 13:13

Fullvärdigt protein direkt från fabriken. Ebba Fröling, operativ chef på Mycorena, berättar om nya och hållbara samarbeten med både Ica och Polarbröd.

Foto: Pressbild

Framtidens gröna protein måste inte växa på åkern utan kan lika gärna produceras i slutna bioreaktorer i en industrilokal med hjälp av svampar.


Ämnen i artikeln:

LivsmedelsföretagenIca SverigeSvensk Dagligvaruhandel

Promyc är ett klimatsmart och växtbaserat protein som utvecklats av foodtech-företaget Mycorena och som har sin grund i forskning från Chalmers. Det handlar om en fermenteringsprocess med hjälp av en unik svampart som växer i slutna tankar.

Resultatet blir en biomassa som är rik på både kostfibrer och fullvärdigt protein, och som kan användas som ingrediens i olika livsmedelsprodukter – som alternativ till såväl kött som växtbaserade proteiner från exempelvis soja och ärta.

– Både smak och färg är helt neutral och produkten har en fin textur med naturligt tuggmotstånd. Det gör att man som företag kan få en väldigt clean label, helt utan en massa tillsatser, säger Ebba Fröling, operativ chef på Mycorena.

En annan stor fördel är att proteinet är producerat i Sverige.

– Vi ser just nu ett tydligt skifte där livsmedelsindustrin går från sojaprotein till ärtprotein, men ärtorna produceras ju sällan här i Sverige och behöver processas kraftigt för att få en fin textur och smak.

Tekniken, med industriell odling i biotankar, är även lätt att skala upp. Just nu håller Mycorena på att bygga en helt ny produktionsanläggning i Falkenberg som ska stå klar under 2022 och då ha en kapacitet upp till 3 000 ton – mer än 100 gånger så mycket som den nuvarande testanläggningen i Göteborg.

Flera livsmedelsföretag har visat intresse för att använda tekniken. Nu i dagarna har Mycorena inlett ett samarbete med Polarbröd där man utgår från deg- och brödspill för att tillverka protein. Fermenteringsprocessen kan nämligen även göras helt cirkulär genom att tillsätta restprodukterna från livsmedelsindustrin som näringsämne till svampen.

Även Ica har nyligen inlett ett samarbete med Mycorena för att tillsammans utveckla vad som beskrivs som ”framtidens proteinprodukter”.

– Vi delar samma ambition om ett hållbart matsystem och att tillsammans ta fram hållbara alternativ i mathyllan, säger Maria Gustavsson, Innovation manager på Ica Sverige. 

Maria Gustavsson, Innovation manager på Ica Sverige.

Foto: Pressbild

Samarbetet är en del av initiativet Ica Växa, som i sin tur en del i Icas nya klimatambition om ett halverat klimatfotavtryck från kunders inköp av livsmedel till år 2030.

När kommer den första produkten ut i butik?

– Någon gång under det här året, när det gäller innovation kan det både gå snabbt och dra ut på tiden. Vi är just nu inne i en utforskande fas och håller på att testa en första produkt internt tillsammans med Mycorenas team. Vi måste säkerställa att vi får fram rätt smak och textur innan vi tar den vidare till vår kundpanel och därefter till vissa utvalda testbutiker, säger Maria Gustavsson och berättar att det redan är flera butiker som anmält sitt intresse.

– Det är många som tycker att det är spännande med innovationer! 

Agneta Renmark

redaktionen@dagligvarunytt.se

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev