onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Forskare på plats i butiken – berättar om fördelarna med att stänga dörren: ”80 procent energi försvinner”

Publicerad: 28 september 2022, 07:32

Ulla Lindberg, teknologie doktor och projektledare, har studerat hur dagligvarukunders beteende påverkar frågor som hållbarhet och energibesparing. Foto: Björn Wenzel

Vad tycker konsumenterna om kyl- och frysdörrar - egentligen? Det ska teknologie doktor i resursåtervinning, Ulla Lindberg reda ut under den så kallade Forskarfredagen och det sker i en dagligvarubutik.

Ämnen i artikeln:

Ica Kvantum

SB


2018 presenterade Ulla Lindberg sin forskning kring konsumenters beteende just när det gäller kylar och frysar i dagligvaruhandeln. 

– Tidigare studier visar att dagligvaruhandeln kan minska behovet av energi om de har dörrar på kylarna och anpassar butikens design och layout. Dessutom håller varorna högre kvalitet, säger Ulla Lindberg. 

– Men det finns mycket lite forskning kring hur kyldörrar påverkar kunden i sitt köpbeteende och sin upplevelse av köpsituationen.

– Inom dagligvaruhandeln och i relation till kunderna finns det mycket att jobba vidare med för att få fram hållbara lösningar, inte minst när det gäller design och effektivitet för dörrar på kyldiskar.

Fredagen den 30 september kommer Ulla Lindberg att på Ica City Knalleland i Borås dels prata om energibesparing i butik och hur varorna håller högre kvalitet med kylar och frysar, dels låta kunder provsmaka mat från frysen. 

– Det gäller att få konsumenterna att förstå att så mycket som 80 procent energi försvinner ut om dörrarna inte stängs ordentligt. Inte minst i dessa tider är det ju väldigt viktigt för såväl miljö som butikens ekonomi, säger Ulla Lindberg som under en period jobbat med design och effektivitet kring kylar och frysar för butiker och storkök, men numera arbetar som konsult där hon hjälper företag med EU-ansökningar.

Aktiviteten på Ica City Knalleland är en del av vetenskapsfestivalen Forskarfredag.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev