fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Försäljningen av ekologiskt fortsätter att rasa – trots mindre prisskillnad: ”Tittar inte ens”

Publicerad: 7 november 2022, 14:07

Försäljningen av ekologiskt fortsätter falla, trots att priserna blivit lägre – relativt sett.

Foto: Lars Welin

Försäljningsraset för ekologisk mat fortsätter – trots att priset på ekologiskt blivit lägre i förhållande till annan mat. Dagligvaruaktörerna som SVT talat med menar att ekomaten möter större konkurrens: ”Många tycker att närodlat är viktigare.”

Ämnen i artikeln:

Ica SverigeCoop SverigeAxfoodEkologiskt

Ellen Larsson

ellen.larsson@bonniernews.se


I samma takt som matpriserna rusat uppåt, verkar konsumenternas intresse för ekologiska matvaror falla. Trots att prisskillnaden mellan ekologisk mat och konventionell mat faktiskt blivit mindre. Det visar en ny genomgång som intresseorganisationen Ekologiska lantbrukarna gjort av analysföretaget Nielsens statistik, som SVT rapporterar om i dag. 

– Jag tror att många har en föreställning av att ekologiskt ska vara dyrare, så man tittar inte ens på den hyllan, säger Ekologiska lantbrukarnas ordförande Erika Olsson till SVT. 

Prognosen för 2022 visar på fortsatta extrema prishöjningar på mat. Därför tror få att försäljningen av ekologiska livsmedel kommer att öka det här året, uppger SVT: 

– Hållbarhetsfrågan är väldigt bred och ekologiskt är en lösning. Många tycker att närodlat är viktigare, säger Coop Sveriges hållbarhetschef Mattis Bergquist. 

Även konkurrenterna Axfood och Ica ser ett minskat intresse.

– Det ekologiska sortimentet har fått konkurrens i hyllan av andra hållbara produkter, som lokalodlat och vegetariskt, säger Ica:s hållbarhetschef Anders Axelsson till SVT. 

Redan i mars när Dagligvarunytt tittade närmare på försäljningen för ekologiskt, flaggade Ekologiska lantbrukarna för den kraftig försäljningsminskning som skett under 2021. 

LÄS OCKSÅ: Eko-floppen i matbutikerna: ”Konsumenterna förstår inte skillnaden mellan svenskt och ekologiskt” 

Hushållens inköp av ekologiska livsmedel har ökat under flera år. Men 2021 minskade försäljningen av ekologiskt i dagligvaruhandeln, både i absoluta tal och som andel av försäljningen. Under 2021 minskade ekoförsäljningen med 5,4 procent, vilket motsvarar 1,1 miljard kronor. 

Utvecklingen står i bjärt kontrast till dagligvaruaktörernas egna hållbarhetsambitioner. 

– Vi har en lång lista på åtgärder som myndigheter och politiker skulle kunna göra. Ett av förslagen är att sänka momsen på hållbarhetsmärkta varor, säger Axfoods vd Klas Balkow till SVT. 

LÄS OCKSÅ: Unika siffror: Hushållsprodukter draglok när EMV växer – de har högst potential

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev