tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Flygstopp för honungsmangon när Lidl väljer tåg och båt

Publicerad: 22 april 2022, 12:48

”När vi fortsätter vårt arbete för att minska såväl klimatavtryck som matsvinn var ett naturligt steg att ifrågasätta flygtransporterna av frukt och grönt” säger Caroline Kjerstadius, hållbarhetschef. Foto: Kalle Östergren / pressbild

Lidl slutar köpa in livsmedel som transporterats med flyg. Även om det kan påverka tillgången på till exempel sparris är det ett steg kedjan tar för att minska sitt klimatavtryck, enligt hållbarhetschef Caroline Kjerstadius.

Ämnen i artikeln:

LidlLogistik

Monika Nilsson Lysell

monika.nilsson@bonniernews.se


Lidl stoppar nu alla flygtransporter av livsmedel. Medan andra kedjor, enligt Lidl, flyger in bland annat citroner, haricots verts, papaya, färska bär och sparris så flög Lidl bara in honungsmango 2021. Efter att Lidl analyserat de sammantagna hållbarhetskonsekvenserna av flygtransporter får mangon framöver transporteras med båt eller tåg.

– Vi vet att kunderna uppskattar att ha tillgång till säsongsprodukter året runt, men vi kommer kunna fortsätta erbjuda våra kunder ett brett sortiment av färsk frukt och grönt även om vi inte använder flygtransporter, säger Caroline Kjerstadius, hållbarhetschef på Lidl Sverige, i ett pressmeddelande. 

Enligt Lidl Sveriges senaste hållbarhetsredovisning kommer merparten av importerade varor via hubbar i Tyskland med tåg till Sverige där de lastas om och körs på landsväg till centrallager, och vidare ut till butik. Lidl antog 2018 Fosilfritt Sveriges transportutmaning om att ha 100 procent fossilfria transporter 2025. Enligt den senaste redovisningen har kedjan nått 81% förnybart drivmedel. 

Läs mer: Coops beröm till konkurrenten – för tågtransporter: ”Positivt att Ica gör oss sällskap” 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev