Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Fisksorterna som får rött ljus av Världsnaturfonden: ”Kan bidra genom att välja bort”

Publicerad: 27 maj 2021, 08:11

Matbutikerna kan bidra genom att välja bort arter som organisationen gett rött ljus sina fiskdiskar, menar Världsnaturfonden.

Foto: Daniel Norman

Amerikansk hummer och många tonfiskarter får rött ljus i årets upplaga av Fiskguiden som Världsnaturfonden, WWF, presenterar i dag. ”Livsmedelskedjorna kan bidra genom sina val”, säger Inger Melander, WWF:s expert på fiske och marknad.


Ämnen i artikeln:

Sortiment

Årets konsumentguide från WWF över hållbar sjömat omfattar 89 arter som finns på den svenska marknaden. 

Några av nyheterna är att makrillen i Nordostatlanten mår bättre liksom skarpsillen i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön, bägge får grönt ljus vilket signalerar ”bra val”.

Läget har dock förvärrats för strömming och sill som fiskas med garn eller flyttrål i centrala Östersjön, som går från grönt till gult ljus eftersom fisketrycket är högt och det är osäkert hur strömmingsfisket påverkar torskens återhämtning. 

Den amerikanska hummern som är vanlig i svenska fiskdiskar har tidigare haft grönt ljus. Men i årets upplaga får den amerikanska hummer som burfångas i Kanada och USA rött ljus: ”låt bli”. Anledningen är inte att hummerbeståndet i sig är hotat, i stället är det fiskemetoderna som skadar den akut hotade valen nordkapare.

– Kraven växer på ett hållbart och ansvarsfullt fiske med ökad spårbarhet från hav till tallrik. Livsmedelskedjorna, inköpare och restauranger kan bidra genom att välja bort arter med rött ljus och öka andelen fisk med grönt ljus, säger Inger Melander, WWF:s expert på fiske och marknad.

Tonfisken skipjack, som finns i den burktonfisk som säljs i de flesta butiker, är en sådan fisk som man bör se upp med, då den enligt WWF mår allt sämre i flera havsområden. Tidigare har skipjack från Stilla havet och Indiska Oceanen legat på rött ljus i fiskguiden och samma negativa trend gäller nu för skipjack i Atlanten.

Det finns dock en del tonfiskbestånd fiskade med spö eller handlina i stället för med nät som har grönt ljus. Gulfenad tonfisk fiskad med ringnot i västra och centrala Stilla havet får rött ljus. Det finns även MSC-certifierad tonfisk.

Vad gäller torsken så har bestånden i Östersjön och Nordostatlanten fortsatt rött ljus medan Barentshavtorsken ligger på gult. MSC-märkt torsk från Barents hav och Norska havet får däremot grönt ljus.

Arter som alla ligger på rött ljus och bör undvikas helt är ål, pigghaj, vitling, rocka och röd snapper, eftersom de helt saknar gröna eller gula alternativ i guiden.

Två fiskmåltider per vecka

Svenskarna äter cirka 14 kilo sjömat per person och år, vilket motsvarar en till två fiskmåltider per vecka. Lax, sill, torsk och räkor står för den största delen av konsumtionen och laxen är mest populär. Andra vanliga arter är alaska pollock, makrill, gråsej, regnbåge och tonfisk.

 

Agneta Renmark

redaktionen@dagligvarunytt.se

Ämnen i artikeln:

Sortiment

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev