Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag02.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbarhet

De ska göra maten nyttigare: ”Bidrar med vår expertis”

Publicerad: 3 December 2020, 08:01

Elisabet Rytter, forsknings- och nutritionsansvarig på Livsmedelsföretagen och Mona Lauermann Orheden, sakkunnig inom hälsa och livsmedelssäkerhet på Svensk Dagligvaruhandel, kommer att ha nyckelpositioner inom det nya uppdraget.

Montage: Livsmedelsföretagen, Svensk Dagligvaruhandel

Nu ska maten i butiken bli nyttigare. Det handlar om ett nytt regeringsuppdrag där Livsmedelsverket ska samarbeta med hela livsmedelskedjan. ”Ett viktigt uppdrag som vi är positiva till”, säger Mona Lauermann Orheden på Svensk Dagligvaruhandel.


Dåliga matvanor är en av de största orsakerna till ohälsa och för tidig död. Ungefär 40 procent av svenskarna bedöms äta på ett sätt som ökar risken för livsstilsrelaterade sjukdomar.

Nu har regeringen gett Livsmedelverket i uppdrag att tillsammans med företrädare för livsmedelsföretag, handel och restauranger skapa förutsättningar för en överenskommelse om att bland annat sänka salt- och sockerhalten i livsmedel. Myndigheten ska även ta fram kunskapsunderlag om hur intaget av energitäta och näringsfattiga livsmedel kan minska.

Åtgärderna ska bygga på frivilliga insatser från branschen

– Vi ska ta en aktiv roll och bidra med vår expertis. Det här ligger helt i linje med det som våra medlemsföretag arbetat med i flera år, där vi fokuserat på goda mat- och levnadsvanor, säger Elisabet Rytter, forsknings- och nutritionsansvarig på Livsmedelsföretagen.

Läs mer: Fyra av tio ungdomar äter specialkost: ”En del av identiteten” 

Hon förklarar att uppdraget innebär att parterna gemensamt behöver ta fram fungerande arbetssätt utifrån en helhetssyn på livsmedelskedjan.

– Det blir exempelvis väldigt fel om industrin först arbetar hårt med att ta fram nya produktalternativ med reducerat salt- och sockerinnehåll om handeln sedan kör kampanjer på bästa säljplats i butiken med originalprodukterna.

Elisabet Rytter. tycker även att det är viktigt att uppdraget bygger på evidensbaserade åtgärder.

– Jag hade önskat att det fanns en tydligare betoning på fullkorn. Nu är det mycket fokus på vad som ska bort ur maten men inte lika tydligt vad som i stället ska in.

Mona Lauermann Orheden, sakkunnig inom hälsa och livsmedelssäkerhet på Svensk Dagligvaruhandel, betonar att handeln redan gör mycket för att förbättra folkhälsan. Via Mat- och hälsorådet, där näringsexperter från de olika kedjorna ingår, har man bland annat arbetat med att minskat på socker och salt i olika EMV-produkter.

– Nyckelhålet är en viktig ledstjärna i produktutvecklingen, säger hon.

Vad som däremot saknas från politisk håll är tydliga nutritionsmål att tillsammans arbeta mot.

– Vi vill ha en färdplan med tydlig mål var vi ska vara år 2025 eller 2030. Och att man sedan lämnar öppet till oss aktörer hur vi ska göra för att komma dit, säger Mona Lauermann Orheden.

 

Agneta Renmark

Reporter

agneta.renmark@bonniernews.se

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.