Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Coops hållbarhetsdeklaration vinner pris: ”Ett erkännande”

Publicerad: 14 oktober 2021, 06:40

Prisas: Mattis Bergquist, hållbarhetschef Coop Sverige.

Foto: Kalle Östgren / Coop

Nätverket för Hållbart näringsliv, NMC, har utsett Coops hållbarhetsdeklaration till Årets Hållbarhetsprestation 2021. ”Vi är mycket stolta i dag”, säger Mattis Bergquist, hållbarhetschef på Coop Sverige.


Ämnen i artikeln:

Coop Sverige

Hållbarhetsdeklarationen prisas bland annat för ”att den visar på matvarornas samlade hållbarhetspåverkan och för att Coop visar gott exempel på ansvar och samverkan”. 

Priset delades ut i går, den 13 oktober. 

Coop hållbarhetsdeklarationen lanserades i april i år som ett nytt sätt att hjälpa kunderna att göra mer medvetna val när de handlar mat. 

Coops hållbarhetsdeklaration visar varans klimatavtryck utifrån tio områden.

Hållbarhetsdeklarationen är också ett inköpsverktyg för Coop för att, tillsammans med leverantörerna, förflytta sortimentet mot ett mindre hållbarhetsavtryck. Hållbarhetsdeklarationen visar en varas hållbarhetsavtryck på klimat, miljö och samhälle utifrån tio olika hållbarhetsområden.  

LÄS MER: Coops nya storsatsning: Skanna streckkoden och se varans avtryck på miljön 

Mattis Bergquist var på plats för att ta emot priset.

– Vi är mycket stolta i dag. Vi ser det här priset som ett erkännande av att vi på Coop tagit ett stort steg framåt för vår bransch i år, och kanske även för Sverige, när det gäller att synliggöra kopplingen mellan mat och hållbarhet. All konsumtion ger ett avtryck och genom att synliggöra det kan vi också hjälpas åt att tillsammans minska avtrycket på de samhällen där maten produceras, på miljön och på klimatet, säger Mattis Bergquist.     

Coops hållbarhetsdeklaration är också nominerad till utmärkelsen Årets hållbarhetssatsning på Retail Awards 2021. Vinnarna presenteras den 20 oktober i anslutning till Markets och Dagens industris heldagskonferens Retail Arena.

Läs mer om Coop och de andra finalisterna på Market: Förebilderna som inspirerar andra att ta ett extra steg för klimatet – så går de i bräschen 

NMC:s motivering

För detta sätt att visa matens hållbarhetsavtryck har NMC, Nätverket för Hållbart Näringsliv, tilldelat Coops hållbarhetsdeklaration priset som Årets hållbarhetsprestation 2021. Motiveringen till priset lyder i sin helhet:

”Genom att lansera hållbarhetsdeklarationer för livsmedel hjälper Coop sina kunder och interna organisationen att göra medvetna val genom att öka kunskapen om hållbara livsmedel. Coop har tagit sig an ett omfattande arbete då deklarationerna visar på matvarornas samlade hållbarhetspåverkan och lyfter fram flera dimensioner ur matens utmaningar. Dessutom har man valt att tillgängliggöra plattformen för deklarationerna för andra aktörer på marknaden vilket är ett gott exempel på ett ansvar och samverkan vilket accelerera utvecklingen framåt.” 

NMC är en partipolitiskt obunden ideell förening för företag och organisationer från hela Sverige som vill dela kunskaper, erfarenheter och idéer kring ett framgångsrikt, integrerat och proaktivt hållbarhetsarbete. NMC har över 200 medlemsföretag och -organisationer runt om i Sverige.  

 

Kalle Östgren

Reporter

kalle.ostgren@bbm.bonnier.se

Ämnen i artikeln:

Coop Sverige

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev