Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Coop Värmland på butiksturné – ska minska matsvinnet med inspiration

Publicerad: 25 februari 2022, 09:50

Mia ”Kock-Mia” Magnusson, hållbarhetsinspiratör; Anneli Borg Lundgren, vd Coop Värmland; och Hilja Westerberg, hållbarhetsansvarig, leder satsningen på grön konsumentupplysning i Coop Värmlands samtliga butiker.

Foto: Pressbild

Coop Värmland ska öka hållbarhetstänket med hjälp av en konsumentkampanj för att rädda mat. ”Mat är kärlek och kärlek ska man vara rädd om”, säger kocken Mia Magnusson, som leder satsningen.

Ämnen i artikeln:

Coop Butiker och StormarknaderCoop Värmland

AR


Mia Magnusson, eller ”Kock-Mia” som hon oftast kallas, är sedan 2019 Coop Värmlands hållbarhetsinspiratör och jobbar också som butikskock. Nu ska hon åka ut på turné i samtliga Coop-butiker i Värmland för att träffa kunder och dela med sig av tips och råd vad man kan göra med mat som annars riskerar att hamna i soporna. 

– Köp en lövbiff för halva priset och woka den eller gör rullader med mozarella av den. Det är egentligen bara fantasin som begränsar, säger hon entusiastiskt.

Hilja Westerberg, hållbarhetsansvarig inom Coop Värmland, är också engagerad i kampanjen som drog i gång på Stora Coop i Bergvik i går och ska pågå i ett halvår.

– Mitt uppdrag är att hjälpa butikerna att minska vårt totala matsvinn. Men merparten av den mat som slängs kommer från oss i hushållen. Vi kommer därför att tipsa våra kunder utifrån dessa varugrupper när vi är ute på vår turné, säger hon.

Ledningen i Coop Värmland tror stenhårt på satsningen:

– Ju fler vi är som tänker till runt mat och hållbarhet desto större skillnad kan vi göra tillsammans. Dessutom är konsumentupplysning ett av kooperationens viktigaste uppdrag, säger Anneli Borg Lundgren, vd på Coop Värmland.

Bröd och grönt svinnas mest

Hilja Westerberg, hållbarhetsansvarig inom Coop Värmland, har tagit fram statistik för de fem vanligaste varugrupperna som i volym räknat står för högsta andelen av matsvinn i hushållen – och många gånger även i butik:
* färskt bröd
* färska grönsaker
* mejerivaror
* färska frukter och bär
* kött- och charkvaror

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev