Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Coop tar fram metanreducerat nötkött – världens första: ”En unik produkt”

Publicerad: 21 juni 2022, 06:16

Charlotta Szczepanowski, chef för hållbarhet och kvalitet, Coop Sverige.

Tillsammans med Volta Greentech och Protos lanserar nu Coop världens första metanreducerade nötkött. Från slutet av juni kan köttet handlas i utvalda Coop-butiker. ”Har överträffat våra förväntningar”, säger Thomas Östlund, vd på Protos.


Ämnen i artikeln:

Coop SverigeRåvarorTeknologiProduktutveckling

Det är sedan länge känt att kor fiser metangas som är extremt skadligt för miljön. Nu har Coop, bioteknikföretaget Volta Greentech och livsmedelsbolaget Protos delvis löst problemet.

I ett pilotprojekt som startades i år har man tagit fram ett fodertillskott baserat på alger för kossor. Under testperioden har det visat sig att att korna i snitt släpper ut 80 procent mindre metangas.

– Resultaten från studien har överträffat våra förväntningar. Detta banar väg för framtida svensk köttproduktion, med rätt produktionsmetod visar vi att kött är ett högkvalitativt livsmedel även ur klimatsynpunkt, säger Thomas Östlund, vd på Protos.

I projektet har tio tjurar på norra Gotland blivit matade med det algbaserade fodret, kallat Volta Seafeed, under cirka tre månaders tid.

Från 30 juni och framåt kan köttet, som fått namnet LOME (Low on Methane), handlas i utvalda Coop-butiker.

– Det här är ett projekt som verkligen ligger i framkant inom området foodtech och omställningen till en mer hållbar livsmedelskedja. Vi ser fram emot att vara först ut i världen med att erbjuda våra kunder och medlemmar en unik produkt i våra butiker och att fortsätta stötta svensk livsmedelsproduktion, säger Charlotta Szczepanowski, chef för hållbarhet och kvalitet, Coop Sverige.

Loke Westberg

Reporter

loke.westberg@bonniernews.se

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev