Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag02.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbarhet

Butikens tomater odlas 500 meter bort: ”Kretsloppstänk är framtiden”

Publicerad: 26 Januari 2021, 10:16

Foto: Peckas, Lars Welin

Hur långt kan en tomat färdas och ändå kallas lokalproducerad? Tja, på Ica Maxi i Härnösand är det ett långt ögonkast som gäller.


Hos Peckas naturodlingar i Härnösand odlas både tomater, gurkor och paprikor tillsammans med lax i grön symbios. Det handlar om så kallad akvaponi – ett cirkulärt och slutet system som inte bidrar till övergödning eller annan skada på naturen.

– Framförallt är det fräscha, svenska kvalitetsgrönsaker med otroligt fin smak, som levereras direkt till oss 365 dagar om året, säger Magnus Winges, handlare på Ica Maxi i Härnösand.

Avståndet mellan odlingen och butiken är inte längre än 500 meter fågelvägen.

– På kvällarna är det nästan som ett naturfenomen när man ser belysningen från växthusen som färgar himlen på ett otroligt häftigt sätt.

Prismässigt är det svårt att konkurrera med importerade tomater men kunderna uppskattar att handla lokalt:

– Jag tror verkligen att det här sättet att odla med kretsloppstänk är framtiden, säger Magnus Winges.

Grönsakshuset i Norden har nyligen tecknat ett tvåårigt avtal med Peckas om att sälja och distribuera, vilket innebär att hållbart kretsloppsodlade grönsakerna snart blir tillgängliga för butiker över hela Sverige.

– I dagsläget handlar det om 1 000 ton per år, säger Mattias Gemborg, vd för Peckas och som själv har bakgrund som både butikschef och handlare inom dagligvaruhandeln.

Och laxen då, vad gör ni med den?

– Vi låter den växa till ungefär fyra kilos vikt innan vi slaktar och förädlar. I dagsläget är det både restauranger och butiker som köper vår fisk.

Peckas Naturodlingar har även tecknat en avsiktsförklaring med Ica Maxi i Östersund för leverans av ett odlingssystem i direkt anslutning till butiken, som ska kunna leverera 100 ton grönsaker och tio ton fisk per år.

– Det är så vår framtida utveckling ser ut: Att leverera urbana odlingssystem och sälja kunskap och support som gör att konsumenterna kommer närmre maten. Det är många intressenter som står i kö men först ska vi gå i mål med förstudien i Östersund, säger Mattias Gemborg.

Agneta Renmark

Reporter

agneta.renmark@bonniernews.se

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.