Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag10.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbarhet

Butikens grepp för att minska matsvinnet: Låter kunderna själva sänka priserna

Publicerad: 30 april 2021, 07:56

Foto: Jessica Gow/TT

Ica Maxi i Älmhult lanserar hållbarhetssatsningen Datumrabatten. Nu kan kunderna själva rabattera varor som är på väg att gå ut. ”Vi har fått fantastisk respons”, säger handlaren Erik Eskils.


Klockan 15:52 den 28 april gjordes en mycket speciell prissänkning – utförd på egen hand av en kund.

Det skedde på Ica Maxi i Älmhult och markerade starten för butikens nya hållbarhetssatsning.

Två förpackningar av kycklingben från Bosarp med två dagar kvar till utgångsdatum gav kunden en rabatt – och maten hamnade på tallriken i stället för i soptunnan.

– Datumrabatten är en station där du som kund själv kan skanna in och få rabatt om du hittar en vara som går ut inom tre dagar, säger handlaren Erik Eskils.

Lösningen är ett nytt angreppssätt som Erik hoppas ska kunna minska matsvinnet i både hans egen och i andra butiker.

Den tekniska lösningen är utvecklad av hållbarhetsbolaget Deligate som jobbar med matsvinn i butik. 

– Vi vet att många av våra kunder har ett stort intresse för hållbarhet. Den respons vi fått hittills har varit fantastisk. Våra kunder uppskattar att dom nu får möjlighet att hjälpa till.

Systemet kräver en viss flexiblitet kring bäst-före-datumen.

– Vissa varor tar längre tid att äta upp och där skall man fortsatt välja ett längre datum. För andra varor som man tänkt äta redan samma dag är det förstås bättre att välja ett kortare datum. Med den här lösningen får du som kund ett ytterligare incitament att välja just den varan, säger Erik Eskils.

Butikens arbetssätt påverkas inte.

– Vi kommer fortsatt att kolla datum och prissänka varor precis som innan, men det här blir ett komplement där du som kund också får möjlighet att vara aktiv och göra smarta val.

Matsvinn – ett stort problem

Varje år kastas det 1,3 miljoner ton mat i Sverige enligt en rapport från Naturvårdsverket. 

För butikernas del beror en stor del av matsvinnet på att varor ibland hinner passera bäst före-datum innan de blir sålda. 

 

 

Kalle Östgren

Reporter

kalle.ostgren@bbm.bonnier.se

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.