Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Branschen kraftsamlar för att göra det lättare att äta hälsosamt: ”Ett spännande uppdrag”

Publicerad: 22 april 2021, 12:11

Mer grönsaker är både hållbart och hälsosamt.

Foto: Pressbild

Nu ska Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket ta fram nationella mål som gör det lättare att äta hållbart och hälsosamt. ”Det är i butiken många av de här valen sker”, säger nutritionisten Hanna Eneroth.


Ämnen i artikeln:

LivsmedelsföretagenSvensk Dagligvaruhandel

Ohälsosamma matvanor är en av de största riskfaktorerna för ohälsa och för tidig död i Sverige. Inte minst har det senaste året med pandemin visat hur viktigt det är att arbeta förebyggande med att främja goda levnadsvanor – personer med fetma, högt blodtryck och diabetes har drabbas extra svårt av covid-19.

Regeringen har därför gett Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram förslag till nationella mål med indikatorer i syfte att skapa en tydlig inriktning för arbetet med en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion i Sverige.

– Det behöver vara enkelt att leva hållbart och maten är en avgörande del i detta, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson och menar att hela samhället behöver kraftsamla för att ställa om – inte minst för att minska ojämlikheten i hälsa.

Hanna Eneroth, nutritionist på Livsmedelsverket, tycker att det är ett viktigt uppdrag:

– Det som känns extra spännande är att det omfattar så många aktörer i samhället, såväl andra myndigheter och det offentliga som livsmedelsbranschen och att vi tillsammans ska göra en analys av vad som behöver göras för att uppnå en god och jämlik hälsa, säger hon och förklarar att det kan handla om att sätta upp mål för hur konsumtionen av en viss livsmedelsgrupp ska se ut i framtiden, som exempelvis frukt och grönt – eller läsk och godis.

Och att ta fram indikatorer som kan följas för att följa upp målen, såsom sälj- och konsumtionsstatistik.

– Vi ska ge förslag på relevanta insatsområden och hur man kan man jobba för att de här målen ska nås. Och valen sker ju ofta i livsmedelsbutiken, säger Hanna Eneroth.

Dagligvaruhandeln välkomnar att regeringen gett myndigheterna i uppdrag att ta fram förslag på nationella mål och indikatorer för arbetet med hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion i Sverige.

– Med nationella konkreta mål och indikatorer kommer naturligt också regelbundna uppföljningar mot målen, vilket alltid är en fördel när man jobbar med beteendeförändringar. Dagligvaruhandeln kommer naturligtvis stötta myndigheterna i detta arbete, säger Mona Lauermann Orheden, sakkunnig hälsa på Svensk Dagligvaruhandel.

Även branschorganisationen Livsmedelsföretagen tycker att det är bra att regeringen är tydlig med att insatser inom hälsa och hållbarhet behöver riktas till både individ och samhälle.

– Vi är många som behöver arbeta tillsammans för att skapa förutsättningar för hälsosamma och hållbara matvanor i människors vardag och för att hantera de utmaningar vi står inför. Det krävs långsiktighet och samverkan mellan regeringen, myndigheter, skola, vård och omsorg, livsmedelsindustrin, dagligvaruhandeln, restaurang, storkök med flera, säger Elisabet Rytter, forsknings- och nutritionsansvarig på Livsmedelsföretagen.

 

Agneta Renmark

Reporter

agneta.renmark@bonniernews.se

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News