Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Axfoods utspel: ”Avskaffa momsen på hållbar mat”

Publicerad: 23 maj 2022, 11:01

”Ett tydligt och modigt klimatpolitiskt ledarskap utan ryckighet är centralt för en snabb och omfattande grön omställning” skriver Åsa Domeij tillsammans med Klas Balkow i en debattartikel i Dagens industri.

Foto: Elin Andersson

Politikerna måste våga ta ett historiskt beslut, för att hållbart producerad mat inte ska bli bortvald i matbutiken. Det menar Axfoods vd Klas Balkow och hållbarhetschefen Åsa Domeij, som i en debattartikel i Dagens industri föreslår avskaffad matmoms på vissa varor.


Ämnen i artikeln:

Axfood

När matpriserna stiger kraftigt är risken stor att kunder väljer bort hållbarhetsmärkt och dyrare mat. Det skriver Klas Balkow, vd, och Åsa Domeij, hållbarhetschef, i en debattartikel i Dagens industri. Lösningen? Att sänka momsen från tolv till sex procent.  Eller varför inte ta bort momsen helt? Det ”skulle gynna såväl produktion som försäljning och konsumtion” menar Axfoods toppar. 

LÄS OCKSÅ: Eko-floppen i matbutikerna: ”Konsumenterna förstår inte skillnaden mellan svenskt och ekologiskt” 

Global matproduktion beräknas stå för cirka 30 procent av koldioxidutsläppen. Är det konsumenter, jordbrukare, handel eller politiker som ska se till att matproduktionen blir mer hållbar genom att till exempel öka den biologiska mångfalden och minska övergödningen? Debattörerna menar att alla måste bidra, men att politiker måste göra mer: ”För att få till en omfattande förändring som snabbt får effekt krävs nu ett större politiskt ansvar och kraftfulla åtgärder.”

LÄS OCKSÅ: Saltå kvarns känga mot livsmedelsjättarna: ”Ganska lätt att gömma sig” 

Att använda momsen som ett styrmedel mot hållbar konsumtion av mat har inte gjorts tidigare, påpekar skribenterna. Åtgärden är motiverad eftersom ”hållbarhetsutmaningarna är större och mer akuta än någonsin”. 

LÄS OCKSÅ: Dagab om hur prispressen slår mot ekologiskt: ”Frågan är jättesvår” 

Monika Nilsson Lysell

Reporter

monika.nilsson@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Axfood

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev