Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Axfood vill öka takten i den gröna omställningen: ”Krävs samarbete och politiskt mod”

Publicerad: 27 oktober 2022, 11:41

Axfoods vd Klas Balkow och koncernens hållbarhetschef Åsa Domeij.

Omvärldsfaktorer som ökar pressen på livsmedelskedjan får inte bromsa den gröna omställningen. Det menar Axfood som i dag presenterar över 100 förslag för en mer hållbar livsmedelsstrategi. ”Vi vill öka tempot i den gröna omställningen”, sa Klas Balkow, Axfoods vd och koncernchef.

Ämnen i artikeln:

AxfoodLivsmedelsförsörjning

Ellen Larsson

ellen.larsson@bonniernews.se


Den svenska livsmedelsstrategin, som klubbades av den dåvarande regeringen 2017, var den första i sitt slag och välkomnades av livsmedelskedjan. Nu vill Axfood se en delvis förnyad strategi för att öka takten i den gröna omställningen. Under ett seminarium i dag presenterades rapporten Mat 2030 med 114 förslag till en hållbar livsmedelsstrategi. Klas Balkow, Axfoods vd och koncernchef, inledde med budskapet om att den skakiga omvärlden inte får bromsa den gröna omställningen inom livsmedelskedjan. 

– Målet är att begränsa matens klimat- och miljöpåverkan, samtidigt som positionerna för svensk livsmedelproduktion flyttas fram genom satsningar på hållbarhet och innovation. På det sättet vill vi öka tempot i den gröna omställningen. För att lyckas krävs samarbete inom hela livsmedelskedjan och politiskt mod att fatta beslut som främjar en mer hållbar utveckling.

Klas Balkow, Axfoods vd och koncernchef, inledde dagens seminarium om en mer hållbar livsmedelstrategi.

Foto: Axfood

Axfoods rapport innehåller bland annat förslag på slopad moms på hållbarhetsmärkta livsmedel, exempelvis ekologiskt. Andra förslag är att införa omställningsstöd för att få ut boskap på bete och att sänka arbetsgivaravgifter för att öka lantbrukets lönsamhet utan negativa miljöeffekter. Axfood 114 förslag till en mer hållbar livsmedelsstrategi i Sverige väcker frågan om det behövs en ny livsmedelsstrategi i Sverige. 

Axfoods hållbarhetschef Åsa Domeij sade så här under seminariet: 

Åsa Domeij, Axfoods hållbarhetschef.

Foto: Pressbild

– Den livsmedelsstrategi som är beslutad av riksdagen går det bra att bygga vidare på. Men det skulle behövas ett fjärde handlingsprogram, med en tydligare koppling till hållbarhet och de nationella miljömålen som redan finns. Men också med ett större tryck på beredskap och sårbarhet i livsmedelskedjan, sa hon under seminariet. 

Rysslands invasion av Ukraina och energikrisen i Sverige har visat hur beroende livsmedelskedjan är av rysk gas. 

– Det visar hur viktigt det är att bryta det fossila beroendet och ta vara på den växtnäring som redan som finns, men som inte används. Det svenska jordbruket behöver både konstgödning och drivmedel i sina traktorer. Detta kan också bli en möjlighet till omställning, säger hon. 

När Sveriges livsmedelsberedskap belyses hamnar ofta den låga självförsörjningsgraden i fokus för debatten. 

LÄS OCKSÅ: Ellen Larsson: ”Nu behövs en krisberedskap för näringslivet som ska lösa livsmedelsförsörjningen”  

Åsa Domeij belyser ett annat perspektiv. 

– Problemet är snarare, kan produktionen i Sverige fortsätta i en avspärrningssituation. Att vi i princip importerar alla insatsmedel är ett större problem än självförsörjningsgraden. Liksom sårbarheten i livsmedelsdistributionen, säger hon. 

Hållbarhet i livsmedelskedjan handlar också om att konsumenter inte har för långa avstånd till sin dagligvarubutik. Som Dagligvarnytt rapporterat om tidigare har de rusande elkostnaderna blivit ett hårt slag för många mindre butiker i landets södra delar.
Inte minst butiker inom Axfood-ägda Handlar´n. 

LÄS OCKSÅ: Femdubblad elräkning tvingar Handlar´n att stänga butiken: ”Helt galet” 

Åsa Domeij vill se ett ökat riktat, statligt stöd till landsbygdsbutiker – men utan en detaljreglering för vad stödet ska gå till. 

– Vi har väldigt många små butiker i vårt koncept Handlar´n och där är vi glada att det finns ett generellt stöd för butiker i glesbygd. En del av butikerna kämpar med elpriserna nu och för att undvika att butiksdöden ska dra i gång igen vore det bra att om stödet höjs. Men företagarna ska själva få bestämma vad stödet ska användas till, säger hon.

Det är för sjunde året i rad som Axfood presenterar livsmedelsstrategin Mat 2030 för att bidra till konkreta åtgärder som ligger i linje med regeringens livsmedelsstrategi. 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev