Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Axfood missnöjda med energiskatten: ”Försämrar kalkylen”

Publicerad: 22 september 2020, 18:53

Axfood vill att maxtaket för energiskatten höjs för att främja stora solcellsanläggningar. Men regeringens nya förslag i budgetpropositionen räcker inte, menar bolaget.


Ämnen i artikeln:

Axfood

Axfood vill att maxtaket för energiskatten höjs så att utrullningen av solceller i branschen kan ske ännu snabbare än den gör i dag.

Nu föreslår regeringen att solcellsanläggningar på upp till 500 kilowatt ska bli skattebefriade. Men det räcker inte, enligt Axfood som tänkt placera en solcellsanläggning på taket till kedjans stora logistikcenter som är under uppbyggnad i Bålsta nordväst om Stockholm.

– Nu valde ju regeringen tyvärr att ha kvar skatt på el som man bara producerar åt sig själv och det försämrar vår kalkyl med 2,5 miljoner kronor per år. Så vi får se, säger Åsa Domeij som är hållbarhetschef på Axfood till TV4.

Regeringen förklarar skatten med att EU-kommissionen inte tillåter för stora statsstöd.

– Jag hoppas verkligen att EU ser över reglerna, så att vi inte har statsstödsregler som hindrar oss från att göra en grön omställning, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till TV4.

Ellen Larsson (Föräldraledig)

Reporter

ellen.larsson@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Axfood

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News