Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Axfood minskar utsläppen: ”Positivt för miljön och varumärket”

Publicerad: 25 februari 2022, 09:15

Foto: Fotograf Johannes Berner

Minskat matsvinn, smartare kyla och belysning samt 100 procent fossilfria transporter. Det är några av de förbättringar som lyfts fram i Axfoods års- och hållbarhetsredovisning för 2021. ”Det finns inga genvägar”, säger hållbarhetschefen Åsa Domeij.


Ämnen i artikeln:

AxfoodWillysHemköpDagab

I Axfoods års- och hållbarhetsredovisning för 2021 har hållbarhetsrapporteringen fått ett ökat fokus.

– Genvägarna till ett framgångsrikt hållbarhetsarbete är få. Samtidigt som utmaningarna blir allt fler är det viktigt att integrerat och långsiktigt arbeta med alla de områden där verksamheten har en påverkan. På sikt ger det positiva resultat för såväl miljön som koncernens finansiella utveckling och varumärke, säger Axfoods hållbarhetschef Åsa Domeij i en kommentar.

Axfoods hållbarhetschef Åsa Domeij i butik.

Foto: Elin Andersson

Några av de saker som lyfts fram i rapporten är att matsvinnet fortsatte att minska i Axfoods butikskedjor till rekordlåga 1,19 procent under 2021. Automatiserade beställningar, handdatorer som identifierar varor med kort datum, utförsäljning av frukt och grönt samt samarbeten med välgörenhetsorganisationer är några av de satsningar som ligger bakom minskningen.

Koncernen har även minskat utsläppen från den egna verksamheten (scope 1 och 2), där målet är nettonollutsläpp till 2030. Under förra året minskade utsläppen med cirka sju procent. Det handlar bland annat om satsningar på modernare lokaler, installationer av nya lock och dörrar till kylar, samt byten till LED-belsyning i butiker. 

Det handlar även om fossilfria transporterna. Samtliga 155 tunga lastbilar och 107 lätta lastbilar som ingår i den egna lastbilsflottan kan numera köras fossilfritt. Under året minskade utsläppen från de egenägda transporterna med cirka nio procent i och med en större andel biobränsle och el.

 

Agneta Renmark

redaktionen@dagligvarunytt.se

Ämnen i artikeln:

AxfoodWillysHemköpDagab

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev