Få hela storyn
Starta din prenumeration
Nyheter och debattartiklar om hållbarhet inom dagligvaruhandeln.
Hållbarhet
I ett försök att stötta svenska bönder uppmanar Ica till nya samarbeten mellan butiker och lokala leverantörer. ”Vi får väldigt tydliga signaler om att konsumenten har en hög betalningsvilja för de här produkterna trots omvärlds- och prissituationen”, säger Sofia Olsson på Ica Sverige.
Hållbarhet
Råvarukrisen innebär en rejäl utmaning för Ica-handlaren Emma Nilsson Billefors, vars Ica Maxi nyligen prisades för sitt lokala engagemang och sin miljömedvetenhet. ”Det är svårt att säkra så att det blir bra för både leverantören och kunden”, säger hon.
Försäljning
Trots att livsmedelskedjorna går svenska bönder till mötes i prisförhandlingar, riskerar närproducerat att bli lidande. Dagabs vd Nicholas Pettersson och Lidls försäljningsdirektör Robert Stekovic berättar om den exceptionella prispressen och hur kedjorna arbetar för att få kunderna att välja svenska livsmedel.
Hållbarhet
Med en ekonomisk morot pushar Saltå kvarn bönder att ställa om till hållbart jordbruk. Men i nästa led görs för lite för att främja ekologisk svensk primärproduktion i krisen, menar vd Jonas Regnér. ”I ett oligopol så går det att ta mycket större etiskt ansvar. Det saknar jag.”
Hållbarhet
Lidl slutar köpa in livsmedel som transporterats med flyg. Även om det kan påverka tillgången på till exempel sparris är det ett steg kedjan tar för att minska sitt klimatavtryck, enligt hållbarhetschef Caroline Kjerstadius.
Hållbarhet
En ny rapport från Oxfam visar på omfattande kränkningar av mänskliga rättigheter bland marockanska citrusproducenter, vars varor hamnar på hyllan i svenska matbutiker. ”De kränkningar som vi har sett starka indikationer på är allvarliga”, säger policychefen Hanna Nelson.
Hållbarhet
Kriget i Ukraina har lett till brist på solrosolja. I vissa produkter kan den ersättas med palmolja. Livsmedelsverket har dessutom fattat beslut om att tillfälligt låta produkterna säljas utan att innehållsförteckningen uppdateras.
Hållbarhet
Systembolaget växlar upp sitt hållbarhetsarbete med en unik märkning för att göra det lättare för kunderna att göra hållbara val i butikerna. ”Vi vill att det ska vara naturligt att göra ett hållbart val, både när det gäller miljö, klimat och arbetsvillkor”, säger sortimentschefen Ulf Sjödin.
Folk och jobb
En av hjärnorna bakom innovationer som minskar matsvinn är Dagabs Ellinor Puerto. Hennes konkreta arbete för en hållbar livsmedelsbransch gör henne också till en av 40 unga på Dagligvarunytts talanglista.
Hållbarhet
Dagligvarubranschen ska under 2022 påbörja omställningen av plastförpackningar för frysta livsmedel. Bakom avsiktsförklaringen står Svensk Dagligvaruhandels medlemmar tillsammans med flera stora livsmedelsproducenter.
Hållbarhet
På Ica Maxi i Kungsbacka får alla medarbetare nu ta del av vinsten när butiken sparar pengar på minskat matsvinn. ”Det har gått bättre än vi vågade hoppas”, säger ställföreträdande handlaren Andréas Mattsson.
Hållbarhet
Minskat matsvinn, smartare kyla och belysning samt 100 procent fossilfria transporter. Det är några av de förbättringar som lyfts fram i Axfoods års- och hållbarhetsredovisning för 2021. ”Det finns inga genvägar”, säger hållbarhetschefen Åsa Domeij.
Hållbarhet
Försäljningen av ekologiska livsmedel minskar inom dagligvaruhandeln – men ökar i alla andra kanaler. Det visar Ekologiska årsrapporten 2021. ”Detta går tvärs emot kedjornas ambitioner inom hållbarhetsarbetet”, säger Anita Falkenek, vd på Krav.
Hållbarhet
Hållbarhetssatsningen Datumrabatten som låter kunderna själva sänka priset på varor med kort datum finns nu i 85 svenska dagligvarubutiker. Nu rullas konceptet ut till femton butiker i en dansk butikskedja. ”Vi försöker hålla jämna steg med efterfrågan”, säger Adam Vikström vd på Deligate.
Hållbarhet
Fula fiskar och skeva skivor. Nu lanserar Willys en svinnsmart produktserie i samarbete med leverantörer och Dagab. ”Matsvinn har blivit vår viktigaste hållbarhetsfråga”, säger Thomas Evertsson, vd på Willys.
Hållbarhet
Ica inleder ett samarbete med appen Too Good To Go. Där kan anslutna butiker sälja mat som annars skulle bli svinn till rabatterat pris. ”Vi har ett ansvar, men också en möjlighet att bidra till ett mer hållbart samhälle”, säger Karin Amnå, hållbarhetsstrateg på Ica.
Försäljning
Marknaden för gröna proteiner fortsätter att växa med allt fler typer av produkter och utveckling av egna märkesvaror samtidigt som efterfrågan på svensk råvara ökar. ”Att äta vegetariskt har blivit mainstream”, säger Anna Ekström, nordisk försäljningschef på NielsenIQ.
Hållbarhet
Arlas ekologiska mjölk har utsetts till Årets matbluff. ”Det här visar att konsumenterna blir allt mer medvetna om företagens försök att skönmåla sina miljöfrämjande insatser”, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på Äkta vara.
Utblick USA
Amerikanska delstaten Kalifornien har sedan årsskiftet landets tuffaste lagar kring matsvinn. Butiker tvingas nu skriva avtal med hjälporganisationer för att ta tillvara osäljbara livsmedel.