Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

E-handel

Jättetryck innan jul – här slår Ica Maxi rekord online: ”Det är fullbokat”

Publicerad: 22 december 2021, 13:26

Ica Maxi Erikslund och Therese Kvist, försäljningschef för online, slår rekord i antalet e-handelsbeställningar i dag.

Foto: Thomas Ohlén

Ökad smittspridning – och nya coronarestriktioner. Då slår en av Icas största e-handelsbutiker rekord. ”Det är fullbokat”, säger handlaren Daniel Kvist.


Ämnen i artikeln:

City GrossCoopIca MaxiIca NäraMathem

Regeringen presenterade tisdag 21 december nygamla restriktioner och rekommendationer för att minska smittspridningen och dessa införs redan torsdag 23 december.

Åtgärderna skapar inte oväntat tryck i näthandeln.

LÄS OCKSÅ: Trängselbegränsningar i handeln igen: ”Måste anpassa oss efter den nya verkligheten” 

Ica Maxi på Erikslund i Västerås slår rekord – igen.

– Vi har 633 order så det är fullbokat, säger lätt stressade handlaren Daniel Kvist till Dagligvarunytt och tillägger att även räknat i omsättning är butiken uppe på sin högsta e-handelsnivå.

Daniel Kvist är handlare på Ica Maxi Erikslund i Västerås.

Foto: Svante Grahn

Ica Maxi Flygstaden i Halmstad är en annan Ica-jätte online och har haft ”otroligt stora försäljningsdagar hela veckan”.

– Utmaningen är att ligga rätt i bemanningen dag för dag eftersom vi inte vet hur stor morgondagens försäljning blir, säger handlaren Tommy Fransson till Dagligvarunytt.

LÄS OCKSÅ: Nygamla restriktioner – då rusar e-handeln: ”Samma nivå som 2020” 

Ica Nära Brottbyhallen i Vallentuna norr om Stockholm har en kanalandel på online på över 30 procent och sticker därmed ut hos marknadsledaren.

Butiken är ansluten till Icas nya e-handelslager i Brunna nordväst om Stockholm och i Jordbro söder om huvudstaden.

LÄS OCKSÅ: Premiär för Icas miljardsatsning: ”Nu tar vi nästa steg med e-handeln” 

– Vi upplever en något ökad efterfrågan och det beror sannolikt på restriktionerna. Just nu har vi lediga tider för leverans dagen innan julafton, säger handlaren Viktor Rönn till Dagligvarunytt.

Ica Nära Brottbyhallen och handlaren Viktor Rönn möter en större efterfrågan sedan regeringen presenterade nya coronarestriktioner.

Foto: Thomas Ohlén

Coop har öppnat fler leveransfönster.

– Vi vill möjliggöra att så många som möjligt ska kunna få hem sin julmat till jul, säger Coop Sveriges försäljnings- och marknadschef Fredrik Uhrbom till Dagligvarunytt.

Trycket är hårt på Coops digitala tjänst.

– I dag har vi nästan fullbokad kapacitet i Stockholm men vi har fortfarande lite utrymme kvar i morgon för resterande Sverige.

LÄS OCKSÅ: Succé online – och nu tar Coop sikte på B2B-kunder: ”Ser stora möjligheter” 

I mellandagarna utvidgar Coop möjligheterna att e-handla.

– Vi är fullt på tårna givet de nya restriktionerna så att alla som önskar få hemlevererat eller hämta sina beställningar ska kunna göra det. Vi ser detta som ett viktigt samhällsuppdrag när vi har gått in i en period av nya restriktioner, säger Fredrik Uhrbom.

City Gross inledde redan i höstas arbetet med att stärka kapaciteten i de 42 butikerna inför julen genom allt från höjda maxtak till fler slottider.

Syftet var även att effektivisera arbetet i butik och öka tillgängligheten.

– Vår ambition är att vi inte ska slå i våra maxtak utan kunna erbjuda alla kunder alternativet att handla online om de så önskar, säger teamledaren Andreas Malberg till Dagligvarunytt.

LÄS OCKSÅ: City Gross seger – mot Ica Maxi och Stora Coop: ”Väldigt nöjda” 

Intresset för City Gross tjänst har stigit sedan regeringen kommunicerade de nygamla restriktionerna tidigare i veckan.

– Nu börjar det närma sig föregående juls extrema nivåer.

Klarar ni den stora efterfrågan?
– Ja, vi är bättre förberedda i år än tidigare i butikerna. Samtidigt har även stora insatser gjorts för att förenkla och utveckla kundresan online. Tyvärr har vi liksom många andra i branschen drabbats av personalbortfall vilket skapar utmaningar. Butikerna gör ett hästjobb med att plocka, packa och leverera julmat till våra kunder, säger Andreas Malberg.

Mathem och vd Johan Lagercrantz kommer att omsätta mer 2021 än 2020. Trycket inför jul bidrar till bolagets kommande rekord.

Foto: Mathem

Mathem slår försäljningsrekord 2021 och upplever ”ett förväntat högt tryck” inför jul.

– Svårt att avgöra om nya restriktioner påverkar det ytterligare eller om det bara är julen som kommer närmare dag för dag, säger e-handlarens vd Johan Lagercrantz till Dagligvarunytt.

LÄS OCKSÅ: Här kan nya e-handelsjätten bygga nästa stora lager: ”Nu skapas möjligheter” 

 

Thomas Ohlén

Reporter

thomas.ohlen@bonniernews.se

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.