Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

E-handel

Hotet inför julhelgen – kan bli svårt att e-handla mat

Publicerad: 26 november 2020, 10:24

Hushåll som vill e-handla mat i jul riskerar att inte kunna göra det. Slottider har redan tagit slut i butiker i dagligvaruhandeln. ”Efterfrågan är enorm”, säger Lars-Inge Melin på Ica Maxi i Karlskrona.


Ämnen i artikeln:

Ica MaxiMathemCoopWillys

Dagligvaruhandeln har slagit rekord online i år och fram till och med oktober uppgick försäljningstillväxten till 79,7 procent jämfört med motsvarande period 2019.

Men trycket väntas bli ännu hårdare inför julhelgen.

– Frågan är om kapaciteten räcker till, säger HUI:s vd Jonas Arnberg till Dagligvarunytt om det förväntat stora intresset för att klicka hem maten.

Livsmedelshandlarna har daglig kontakt med sina medlemmar och redan nu är de så kallade slottiderna inför jul fullbokade i flera butiker.

– Allt tyder på att julhandeln blir extremt digital, säger intresseorganisationens vd Pär Bygdeson till Dagligvarunytt och påpekar att näringsminister Ibrahim Baylan har uppmanat hushållen att e-handla dagligvaror och andra detaljhandelsprodukter.

Ica Maxi i Karlskrona har haft en extrem tillväxt online sedan coronapandemin bröt ut i mars och stormarknaden har redan många bokningar julveckan.

–  Vi försöker att öka kapaciteten så mycket det går för vi är övertygade om att vi inte kommer att klara efterfrågan till jul. Vi klarar den inte idag, säger handlaren Lars-Inge Melin till Dagligvarunytt.

Stormarknadens kapacitet är ungefär 300 order om dagen.

– Frysar och kylar räcker inte till för fler beställningar.

Personalen börjar dessutom att plocka kassarna redan klockan fem på morgonen.

– Vi har arbetstidsregler att förhålla oss till, säger Lars-Inge Melin.

Ica Maxi Erikslund i Västerås är en av de största butikerna online bland Ica-butikerna och har legat på rekordnivåer i november.

E-handeln är dock ännu inte fullbokad inför jul.

– Kunderna kan bara lägga order innevarande vecka och två veckor framåt så vi har inte kommit fram till julveckan än, säger handlaren Daniel Kvist till Dagligvarunytt.

Normalt brukar det finnas plats till dagen efter hos Ica Maxi på Erikslund.

– Men nu är vi uppbokade tre-fyra dagar framåt.

Nästa vecka hyr butiken en stor kylcontainer där kundernas beställningar förvaras innan leverans.

– Därmed ökar vi kapaciteten inför julen, säger Daniel Kvist.

Mathem har bara öppet tre dagar framåt för att undvika fullbokning.

– Tack vare det har vi löpande tillgänglighet och så även för jul när den närmar sig. Men det är klart att juldagarna kommer fyllas på extremt snabbt när de väl blir tillgängliga, säger e-handlarens vd Johan Lagercrantz till Dagligvarunytt.

Coop har enligt GFK:s mätning ökat kundstocken online med 51 procent i år men har fortfarande kapacitet inför julen.

– Vi släpper slottider fyra veckor fram i tiden och nu kan man boka 21 december, säger operative chefen Niklas Zeitlin till Dagligvarunytt.

Willys släpper tider i sin e-handel sju dagar framåt och är därmed inte framme vid jul.

– Det är högt tryck online. Många vill e-handla i dessa tider, säger kommunikationschefen Johanna Eurén till Dagligvarunytt.

Thomas Ohlén

Reporter

thomas.ohlen@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Ica MaxiMathemCoopWillys

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.