söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

E-handel

Här är Axfoods miljardlyft på nätet – mer än fördubblad försäljning: ”Ett genombrott”

Publicerad: 4 februari 2021, 13:10

Foto: Miriam Järlesjö

Axfoods e-handel växte betydligt mer än branschen index förra året. Dagligvarunytt kan nu berätta om beloppet: drygt 2,8 miljarder kronor. ”Willys går väldigt bra online men även Hemköp har en god tillväxt”, säger koncernchefen Klas Balkow.

Ämnen i artikeln:

Click & collectHemleveransAxfoodWillysHemköp

Thomas Ohlén

thomas.ohlen@bonniernews.se


Svensk Dagligvaruhandels siffror för 2020 visar att e-handeln växte med 94,5 procent jämfört med 2019.

Och det överträffade alltså Axfood.

Försäljningslyftet blev 112 procent.

– Online har fått ett genombrott och mycket är givetvis drivet av coronapandemin, säger Klas Balkow till Dagligvarunytt om att kanalens andel för hela dagligvaruhandeln steg från 3,2 procent till 6,5 procent.

Förra kalenderårets förflyttning av transaktioner innebar att Axfoods e-handelsomsättning passerade 2,8 miljarder kronor.

Willys är den främsta digitala motorn för Axfood.

Willys satsning på konceptet Willys Hämta har lyft e-handeln och click and collect.

Foto: Kalle Östgren

– Click and collect har gått om hemleverans i kronor och Willys är mycket starka på just avhämtning i eller vid butikerna.

Men även Hemköp väger allt tyngre online för Axfood.

– Hemköp har en väldigt god e-handelstillväxt eftersom handlarna i ökad utsträckning erbjuder tjänsten, säger Klas Balkow

Dagligvarunytt berättade tidigare i dag att Axfoods butiksomsättning (inklusive e-handel) ökade med 8,7 procent och därmed slog koncernen branschindexet på 7,6 procent för 2020.

Klas Balkow är stolt över att Axfood ännu en gång presterade bättre än marknaden trots att den just nu mer eller mindre döda gränshandeln mot Norge ingår i siffrorna.

– Tillväxttalen visar att konsumenterna gillar våra särskiljande butikskoncept.

Men försäljningen har varit slagig för Axfood och andra aktörer och det har varit betydande skillnader beroende på en butiks affärsläge.

Många av Hemköps egenägda enheter är större och finns ofta i storstäder – och förra året sjönk deras försäljning med 0,6 procent.

Kundströmmarna har förändrats under coronapandemin och det har slagit hårt mot butiker i stadskärnor och gallerior.

Foto: Thomas Ohlén

– Kundströmmarna har mer eller mindre försvunnit i stadskärnor och gallerior, säger Klas Balkow.

Förflyttningen av måltider från krogar och kaféer till hemmet har utmanat dagligvaruhandeln när det gäller leveranser och bemanning av butiker.

Axfoods inköps- och logistikbolag Dagab är inget undantag.

– Dagab har lyckats fantastiskt väl det här exceptionella året. Driften av lagren fungerar klockrent. Och varuförsörjningen är mycket kostnadseffektiv. Vi har kunnat hålla priserna nere och förbättra lönsamheten. Butikerna har fått sina varor och kunnat ta en samhällsbärande roll. Jag är väldigt stolt och kan inte nog framhålla vilka fenomenala insatser som har gjorts i alla delar av vår verksamhet i en enormt omvälvande tid.

Dagabs blivande jättelager utanför Bålsta nordväst om Stockholm är en av Axfoods många stora investeringar mitt under pandemin. Foto: Axfood

Koncernen har parallellt ändå investerat mycket tid och resurser på utveckling inom logistik, automation, transportoptimering, uppgradering av IT-plattformen, nya kassasystem, fler butiker och koncept och ökad grad av digitalisering.

Takten har därtill höjts inom hållbarhetsområdet.

– Alla butiker inom Willys har certifieringen Bra miljöval och Hemköps relanserade kundklubb är först med att premiera hållbara val. Vi ska vara en positiv förändringskraft som bidrar till utvecklingen i samhället, säger Klas Balkow.

 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev