Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Ny studie: Ökad e-handel minskar matsvinnet

Publicerad: 2 september 2021, 10:54

Att handla maten på nätet i stället för att besöka fysiska butiker påverkar såväl handlingsfrekvens, inköpsmängd samt valet av matvaror, enligt en ny studie.

Foto: SDI Productions

Tidsbesparing, lägre matkostnader och minskat matsvinn. Det är några av de effekter som e-handel med livsmedel kan innebära enligt en ny studie från Umeå universitet.

Ämnen i artikeln:

Svensk DagligvaruhandelLivsmedelsföretagen

AR


Att handla maten på nätet i stället för att besöka fysiska butiker påverkar såväl handlingsfrekvens, inköpsmängd samt valet av matvaror. Det visar en kvalitativ intervjustudie genomförd av kostvetaren Cecilia Ålhed i samband med hennes masteruppsats på Institutionen för kost- och måltidsvetenskap vid Umeå universitet.

I studien intervjuades tio barnfamiljer om sina upplevelser och erfarenheter av digitala livsmedelsinköp under coronapandemin.

Resultatet visar att deltagarna upplevde att övergången till onlinehandel lett till mer planerade inköp – med färre men större livsmedelsinköp som följd. Hushållen köpte även mer frukt och grönt medan impulsköpen av så kallad utrymmesmat, såsom godis, läsk och snacks, minskade.

Utmaningarna med att handla online var enligt deltagarna i studien att det gav sämre inspiration, variation och spontanitet jämfört med fysiska livsmedelsbutiker. Eller som en av de intervjuade säger: ”Man blir inte lika sugen när man ser en bild av ett livsmedel. Det är inte så att det vattnas i munnen direkt”.

De mer positiva erfarenheter som framhölls var tidsbesparing, lägre matkostnader samt ett minskat matsvinn.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev