fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Foodora ska springa fortare: ”Vi bygger för att bli Sveriges Amazon”

Publicerad: 28 oktober 2021, 11:37

Panelsamtal om digital mathandel under D-congress på Svenska mässan i Göteborg.

Foto: Agneta Renmark

Att beställa saker på nätet och hämta hos ett postombud sju dagar senare – det kommer snart att vara en vandringssägen. Det säger Hans Skruvfors, vd på Foodora, under dagens panelsamtal om digital mathandel på D-congress i Göteborg.

Ämnen i artikeln:

Svensk Dagligvaruhandel

AR


Dagligvaruhandeln är den bransch som digitaliserats och transformerats snabbast av alla.

Det konstaterar Jonas Arnberg, vd på HUI Research, när han inleder panelsamtalet om digital mathandel.

– Under pandemin gjorde e-handeln med livsmedel ett otroligt hopp och gick från en andel på två procent till att toppa runt åtta och förmodligen landa någonstans runt sex procent vid årets slut, säger han.

Tillväxten sker alltså inte längre i butiksledet utan i helt andra kanaler, där snabba leveranser är ett viktigt konkurrensmedel.

– Under det senaste året har vi fått helt nya köpmönster. Den utvecklingen kommer att snurra allt fortare, framför allt bland unga under 40 år, säger Hans Skruvfors på Foodora, vars affärsidé går dit på att ta en vara från punkt A till B på max 30 minuter.

Det började med restaurangmat men har utvecklats till att även omfatta dagligvaror. Beställningarna görs direkt i en app som just nu har 1,4 miljoner användare.

– Det sparar tid och ger människor en chans att göra något annat med sitt liv än att skanna varor och stå i kö. Du kan sitta hemma i pyjamas och komma på att du vill ha glass och då löser vi det.

De fem storsäljarna hos Foodoras dagligvaruhandel är mjölk, bananer, äpplen, chips och dricka/läsk inklusive energidrycker.

Framåt siktar företaget på att dra i gång så kallade ”fullfillment”-centran runt om i Sverige, en slags logistikcenter där man sköter lagerhållning, paketering och distribution åt andra företag som säljer grejer via nätet. 

– Det kan vara allt från en bok till diabetesmedicin – vi ska fixa allt på 30 minuter. Vi bygger för att bli Sveriges Amazon för snabba leveranser, säger Hans Skruvfors.

 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev